Τι δεν θα περίμενε να δει κάποιος αυτή την εποχή στο Ιράν; Προφανώς οτιδήποτε έχει σχέση με τις ΗΠΑ, οτιδήποτε αμερικανικό ή έστω προερχόμενο από την Δύση.

Κι όμως, εδώ και μερικές ημέρες ένας Ιρανός επιχειρηματίας, ο κύριος Amir-Hossein Alizadeh, έκανε τα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος της αμερικανικής αλυσίδας έτοιμου φαγητού, της διάσημης KFC, στην πόλη Karaj, στην Επαρχία Alborz του κεντρικού Ιράν, ενώ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, δήλωσε ότι χρειάστηκε περίπου 5 χρόνια για να εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες (franchise license holder) από την αμερικανική εταιρεία και παράλληλα να υπερκεράσει τα προβλήματα και να «πείσει» τις ιρανικές υπηρεσίες ώστε να μπορέσει να φέρει στο Ιράν τα τηγανητά κοτόπουλα της Kentucky Fried Chicken. Μάλιστα αποκάλυψε τα σχέδιά του για επέκταση της αλυσίδας στα 500 (!) καταστήματα σε όλη τη χώρα μέσα σε χρονικό ορίζοντα 10 ετών.

Όπως μάλιστα τόνισε ο κύριος Alizadeh, τα σχέδιά του δεν είναι διόλου φιλόδοξα καθώς και το προϊόν είναι «φιλικό» προς τους Ιρανούς (κοτόπουλο γαρ) και η KFC είναι γνωστή στη χώρα καθώς είχε παρουσία στο Ιράν μέχρι το 1979.
Κι ενώ η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου μέσω του ιρανικού πρακτορείου Ειδήσεων και της ιρανικής υπηρεσίας του BBC – (BBC Persian Service), ήρθε η … «έκρηξη» από την Louisville των ΗΠΑ και τα κεντρικά γραφεία της πολυεθνικής Yum! Brands, μητρικής της KFC. Με τους ιθύνοντες της εταιρείας να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι ουδέποτε χορήγησαν άδεια, ούτε στον κύριο Amir-Hossein Alizadeh, ούτε σε οιονδήποτε άλλον για να ανοίξει κατάστημα με την εμπορική επωνυμία τους στο Ιράν.

Στην ανακοίνωσή της η Yum! Brands επιβεβαιώνει ότι απέσυρε το σήμα KFC από την ιρανική αγορά το 1979, αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από το θεοκρατικό καθεστώς των Αγιατολάχ και καταλήγει πως σε καμία περίπτωση δεν σκοπεύει να επιστρέψει όσο η Τεχεράνη παραμένει «εχθρός» των ΗΠΑ και ακολουθεί τη συγκεκριμένη πολιτική που στρέφεται κατά της διεθνούς ασφάλειας μέσω της συνεχιζόμενης πυρηνικής απειλής.
Με δυο λόγια οι Αμερικανοί ισχυρίζονται πως ο επίδοξος Ιρανός «εταίρος» τους έχει ουσιαστικά κλέψει τα λογότυπα και καμία άδεια δεν έχει λάβει για να λειτουργεί καταστήματα με τα σήματά τους! δείτε εδώ)

Όσον αφορά στην αντίδραση του κυρίου Alizadeh; Ήταν πολύ απλή: δήλωσε πως αν οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι καπηλεύεται τα σήματά τους μπορούν να πάνε στο Ιράν και να τον … κλείσουν!!!

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook