«Το 2011, χάρη στην Κρατική Υπηρεσία Φοροεισπράξεων και την Οικονομική Αστυνομία, η φοροδιαφυγή στην Ιταλία μειώθηκε κατά δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ» δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι.

«Οι προσπάθειες πρέπει να εντατικοποιηθούν, διότι, αν όλοι αρχίσουν να δηλώνουν το πραγματικό τους εισόδημα, το γενικότερο βάρος της φορολογίας για τους πολίτες πρόκειται να μειωθεί» πρόσθεσε ο Ιταλός τεχνοκράτης-πρωθυπουργός, ο οποίος προέδρευσε σήμερα συνεδρίασης της ειδικής «ομάδας δράσης» κατά της φοροδιαφυγής.

Ως γνωστόν, ο Μάριο Μόντι, εκτός από τη θέση του πρωθυπουργού, κατέχει και εκείνη του υπουργού Οικονομικών.

Όπως αποδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία «σε κάθε ευρώ που δαπανάται για το κόστος λειτουργίας της Κρατικής Υπηρεσίας Φοροεισπράξεων αντιστοιχούν 3,6 ευρώ νέων οφειλόμενων φόρων που ανακαλύπτονται και ενισχύουν τα ταμεία του ιταλικού Δημοσίου».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Οικονομική Αστυνομία Guarda di Finanza, σειρά εφόδων και ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Φλωρεντία απέδειξε ότι, βάσει του δείγματος που επελέγη, μία στις τρεις εμπορικές επιχειρήσεις δεν δίνει αποδείξεις στους πελάτες της.

Σε σύνολο 574 καταστημάτων, εστιατορίων, καφέ και ντίσκο που ελέγχθηκαν, διαπιστώθηκε ότι 204 -το 36%- δεν παρείχαν αποδείξεις.

Δύο καταστήματα δεν διέθεταν καν ταμειακή μηχανή. Παράλληλα, σε άλλες εφόδους που πραγματοποιήθηκαν από την αρχή του έτους, το ποσοστό φοροδιαφυγής, σύμφωνα με την Οικονομική Αστυνομία, αντιστοιχούσε στο ένα τρίτο των ελέγχων.