Την εξαγορά των εταιρειών ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, για τις οποίες η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού δείχνει να είναι θέμα ημερών, βολιδοσκοπεί η ρωσική Gazprom, όπως προκύπτει από τη συνάντηση που είχε χθες στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της διοικούσας επιτροπής τoυ ρωσικού ομίλου Αlexander Medvedev με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

«Οι προοπτικές ιδιωτικοποίησης των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ συζητήθηκαν στη συνάντηση» ανέφερε η Gazprom σε χθεσινή σε ανακοίνωσή της, ενώ και το υπουργείο Περιβάλλοντος επιβεβαίωσε ότι συζητήθηκε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Το ενδιαφέρον των Ρώσων για τη ΔΕΠΑ δεν είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνεται. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτός ήταν από τους βασικούς λόγους που η κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» τόσο για την ενιαία πώληση των δύο εταιρειών, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ όσο και για την αυτόνομη, δηλαδή ξεχωριστά κάθε εταιρεία, καθώς η Gazprom φέρεται να ενδιαφέρεται για όλο το πακέτο. Ορισμένοι αναλυτές μάλιστα αναφέρονται και στον αγωγό ITGI, τον ελληνο-ιταλικό αγωγό, ο οποίος πρόσφατα αποκλείστηκε από τη διαγωνιστική διαδικασία για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου, ότι θα μπορούσε να αποτελέσει το νότιο βραχίονα του αγωγού South Stream, που σχεδιάζουν οι Ρώσοι για τη μεταφορά αερίου στην Ευρώπη, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, χθες δημοσιεύτηκε στο «Διαύγεια» η πρόσφατη απόφασης της Διϋπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων για την πώληση ως και του συνόλου των μετοχών της ΔΕΠΑ «πριν, ταυτόχρονα ή μετά τη μεταβίβαση στο Δημόσιο μετοχών της εταιρείας ΔΕΣΦΑ σε ποσοστό έως 34% επί του μετοχικού της κεφαλαίου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Στην ίδια απόφαση περιλαμβάνεται και ο όρος για την από κοινού πώληση των μετοχών με τα ΕΛ.ΠΕ. καθώς και η εξουσιοδότηση προς το Ταμείο Aποκρατικοποιήσεων «να σχεδιάσει, να αποφασίσει και να υλοποιήσει τη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση των μετοχών στη ΔΕΠΑ».

Εφοδιασμός 


Στη συνάντηση Παπακωνσταντίνου – Μεντβέντεφ συζητήθηκαν και τα θέματα εφοδιασμού με φυσικό αέριο, καθώς και η κατάσταση των αγορών φυσικού αερίου την περίοδο του έντονου ψύχους στην Ευρώπη. Μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom υπάρχουν ανοικτές συνομιλίες εδώ και χρόνια για την επιμήκυνση της συμφωνίας προμήθειας φυσικού αερίου, η οποία λήγει το 2016 και έχει εννεαετή δυνατότητα παράτασης έως το 2025. Στη χθεσινή συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, ο γενικός γραμματέας Κώστας Μαθιουδάκης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης καθώς και ο πρόεδρος της Promitheus Gaz Δημήτρης Κοπελούζος. Εξάλλου χθες ο ΔΕΣΦΑ ανακοίνωσε σημαντική άνοδο κερδών για το 2011 της τάξης του 150%, σε σχέση με το 2010 καθώς τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 86 εκατ. ευρώ.

«Η τοποθέτηση ιδιωτικών κεφαλαίων στο ΔΕΣΦΑ αποτελεί μία εξαιρετικά ελκυστική επένδυση στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για διάθεση μετοχών της εταιρείας σε ενδιαφερόμενους επενδυτές», καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΕΣΦΑ. Σημαντικά κέρδη για το 2011 αναμένεται να ανακοινώσει και η ΔΕΠA.

Το Δημόσιο ελέγχει το 65% των μετοχών της ΔΕΠΑ, της οποίας θυγατρική κατά 100% είναι ο ΔΕΣΦΑ. Το υπόλοιπο 35% της ΔΕΠΑ ανήκει στα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία έχουν συμφωνήσει να πουλήσουν από κοινού με το ελληνικό δημόσιο τη συμμετοχή τους στη ΔΕΠΑ.

Nέα διακοπή ροής φυσικού αερίου από την Τουρκία

Διακοπή και πάλι στη ροή φυσικού αερίου από την Τουρκία σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο, προφανώς λόγω του ψύχους στη γειτονική χώρα που οδηγεί την Botas, την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Τουρκίας, να κρατά όλες τις ποσότητες για τις ανάγκες της εσωτερικής αγοράς και να σταματά την παροχή στον ελληνο-τουρκικό αγωγό.

Μέχρι στιγμής προβλήματα στην ελληνική αγορά αερίου δεν παρατηρήθηκαν. Αλλωστε, προχθές, εκφορτώθηκαν στη Ρεβυθούσα 74.000 κ.μ. υγροποιημένου αερίου (LNG), που είχε παραγγείλει η ΔΕΠΑ από την αλγερινή Sonatrach.

Στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, το ρωσικό αέριο παραδίδεται κανονικά με βάση τις σχετικές συμβάσεις ΔΕΠΑ – Gazprom.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η ευκολία με την οποία η Botas «κόβει» τις παραδόσεις αερίου στα ελληνο-τουρκικά σύνορα οφείλεται στο ότι η συμφωνία προμήθειας που έχει με τη ΔΕΠΑ δεν προβλέπει ρήτρες, ανάλογες της συμφωνίας με τη Gazprom, για τις αυξομειώσεις των ποσοτήτων σε ημερήσια βάση. Σε αντάλλαγμα οι τιμές προμήθειας του αερίου από τη Botas είναι κατά πολύ φθηνότερες από αυτές της Gazprom.

imerisia.gr / Μανταλένα Πίου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook