Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας κάλεσε ανώτερο διπλωμάτη της Αργεντινής στο Λονδίνο χθες για να ζητήσει εξηγήσεις μετά τη χθεσινή έκκληση μίας υπουργού της χώρας να περιοριστούν οι εισαγωγές βρετανικών προϊόντων, όπως δήλωσε μία εκπρόσωπος του υπουργείου.

«Με δεδομένες τις ανησυχίες μας για τα πρόσφατα επεισόδια με τα κρουαζιερόπλοια στην Ουσουάια και τώρα αυτές τις αναφορές καλέσαμε τον Αργεντινό επιτετραμμένο σήμερα το απόγευμα για να μας δώσει εξηγήσεις», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

«Θα συζητήσουμε επίσης αυτή την ανησυχητική εξέλιξη με τους εταίρους μας», υπογράμμισε.

Η υπουργός Βιομηχανίας της Αργεντινής Ντέμπορα Ζιόρζι κάλεσε την Τρίτη τις επιχειρήσεις της χώρας να σταματήσουν να εισάγουν βρετανικά προϊόντα, όπως δήλωσε μία πηγή από το υπουργείο ενόψει της 30ής επετείου του πολέμου στα νησιά Μαλβίνας, τα οποία στη Βρετανία είναι γνωστά ως Φόκλαντς.

Νωρίτερα ένας εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον είχε δηλώσει σχετικά στους δημοσιογράφους: «Πιστεύουμε ότι είναι αντιπαραγωγικό».

«Επίσης είμαστε σημαντικοί επενδυτές στην Αργεντινή και εισάγουμε προϊόντα από τη χώρα. Δεν είναι προς το οικονομικό συμφέρον της Αργεντινής να βάλει εμπόδια. Η σωστή προσέγγιση είναι αυτή της συνεργασίας και όχι της αντιπαράθεσης», πρόσθεσε.

Επιπλέον, το Λονδίνο ζήτησε από την ΕΕ να εκφράσει την «ανησυχία» της στην Αργεντινή για την προσπάθεια να παρεμποδιστεί το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών εξαιτίας της διένεξής τους για τα νησιά Μαλβίνας, ή Φόκλαντς, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κάλεσε τον Αργεντινό επιτετραμμένο.

«Έχουμε δηλώσει σαφώς (στον επιτετραμμένο) ότι τέτοιες ενέργειες κατά των νόμιμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων προκαλούν ανησυχίες, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, και αναμένουμε από την ΕΕ ότι θα εκφράσει επίσης τις ανησυχίες της προς τις αρχές της Αργεντινής», τόνισε το υπουργείο σε ανακοίνωση του αναφορικά με την απαγόρευση στα βρετανικά πλοία να εισέρχονται σε λιμένες της Αργεντινής και την απειλή περί μποϊκοτάζ των βρετανικών αγαθών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook