Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας δεν θα πρέπει για να τιθασεύσει την κρίση του κρατικού χρέους να επιβάλει επιπλέον μέτρα οικονομικής λιτότητας σε βάρος των Πορτογάλων «νεόπτωχων», οι οποίοι είναι ήδη αντιμέτωποι με πολύ σοβαρή κάμψη του βιοτικού επίπεδου και με την ύφεση που διέρχεται η οικονομία της Πορτογαλίας, τόνισε χθες σε δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό TSF ο Πορτογάλος πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα.

Οι προεδρικές επισημάνσεις, που ερμηνεύτηκαν από πολιτικούς αναλυτές ως ευθεία προειδοποίηση στην προσανατολισμένη στη λιτότητα κυβέρνηση στη Λισαβόνα, έγιναν αφού ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιου δήλωσε πως «ανάγκη για επιπλέον φορολογικά μέτρα δεν υπάρχει\”–προσθέτοντας όμως ότι «αν αποδειχθούν αναγκαία» τότε «δεν θα διστάσει να τα υιοθετήσει».

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός έχει ήδη επαναλάβει ότι «θα πράξει ό,τι είναι αναγκαίο», ανταποκρινόμενος πλήρως στις δεσμεύσεις, που έλαβε η Λισαβόνα για να της δοθεί εξωτερικός δανεισμός από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ώστε να μην απαιτηθεί δεύτερος παρόμοιος δανεισμός.

Όμως ο πρόεδρος Καβάκο Σίλβα, που αποστασιοποιείται σαφώς από το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, τόνισε στην ίδια παρέμβαση ότι «δεν θα πρέπει να εφαρμοστούν οριζόντια τυχόν νέα μέτρα λιτότητας».

«Υπάρχει μια πληθυσμιακή κατηγορία, που αποκαλούμε \’νεόπτωχοι\’, και επηρεάζεται πιο πολύ από τις άλλες από τα μέτρα αυτά…υπάρχει επίσης γενική αναγνώριση ότι δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι \’νεόπτωχοι\’ επιπλέον λιτότητα», πρόσθεσε ο Πορτογάλος πρόεδρος.

Ο ίδιος εξήγησε ότι με τον όρο «νεόπτωχοι» εννοεί τους «συνταξιούχους, τους απασχολούμενους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δεν αντισταθμίζουν πλέον την απώλεια εισοδήματος, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά», οικογένειες που τα εργαζόμενα μέλη τους «είχαν μεγάλες περικοπές μισθού, και έχουν πια πρόβλημα με τα σχολικά έξοδα, ή με τους οίκους ευγηρίας, όπου είχαν στείλει συγγενικά πρόσωπα».

Τον Ιανουάριο ο Καβάκο Σίλβα, που εκ του Συντάγματος έχει την εξουσία να παύει την κυβέρνηση, παραπονέθηκε ότι η προεδρική χορηγία δεν καλύπτει όλα του τα έξοδα –προκαλώντας υπό τη δεδομένη συγκυρία– σάλο.

Βάσει του κατά κεφαλήν εισοδήματος η Πορτογαλία είναι η φτωχότερη χώρα στην ΕΕ. Πάνω από το 25% του πληθυσμού της βρίσκεται κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με στοιχεία του τέλους του 2010 από τη Eurostat.

Τέλος, ο Πορτογάλος πρόεδρος κατηγόρησε την ΕΕ για «έλλειμμα τόσο συνοχής όσο και αλληλεγγύης», στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κρίση κρατικού χρέους, επίσης για «πολιτική δειλία» δεδομένου ότι «ενδίδει στον εκβιασμό τριών οίκων αξιολόγησης των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η Πορτογαλία αντιμετωπίζει σήμερα τη βαθύτερη ύφεση αφότου αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία το 1974.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook