Η πρόσφατη έκρηξη αστυνομικής βίας στη Βαλένθια, αλλά και οι περικοπές στην Παιδεία έβγαλαν στους δρόμους της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης χιλιάδες μαθητές και φοιτητές.

Οι οιωνοί είναι μάλλον κακοί για την Παιδεία, αφού η εκτόξευση του ισπανικού ελλείμματος στο 8,5%, οδηγεί την κυβέρνηση Ραχόι σε νέες περικοπές. Μεταξύ των μέτρων, τα οποία ευελπιστεί ότι θα αποφέρουν τα ποθούμενα αποτελέσματα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε περικοπές 1,1 δισ. ευρώ στην Παιδεία.

«Λιγότερες περικοπές, περισσότερη παιδεία» είναι το κεντρικό σύνθημα των Ισπανών.

«Δεν είμαστε εμείς που δημιουργήσαμε την κρίση, όμως την πληρώνουμε με όλη τη σημασία της λέξης», τονίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γενικός γραμματέας της εθνικής συνομοσπονδίας φοιτητικών συλλόγων Τόιλ Ντελγάδο.

Χιλιάδες φοιτητές και μαθητές διαδήλωσαν χθες στη Μαδρίτη, έχοντας στην κεφαλή της πορείας μία τεράστια επιγραφή με το ειρωνικό σύνθημα «Καλωσήλθατε στην αγορά εργασίας. Η εργασία απελευθερώνει», κάνοντας έμμεση αναφορά στην κατάσταση της ανεργίας, που πλήττει έναν στους δύο νέους στη χώρα.

Νωρίτερα, στη διάρκεια της νύχτας, εκατοντάδες φοιτητές κατέλαβαν την έδρα Φιλοσοφίας και Γραμμάτων του Universidad Complutense στη Μαδρίτη, μετά την παραίνεση του κινήματος Tomalafacultad (Κατέλαβε τη Σχολή), να επαναλάβουν το εγχείρημα και την επόμενη νύχτα.

Στη Βαρκελώνη, οι φοιτητές κατέλαβαν πέντε σχολές, ενώ διέκοψαν την κυκλοφορία σε πολλές μεγάλες αρτηρίες της.

Στην πόλη σημειώθηκαν όμως επεισόδια ανάμεσα σε αστυνομικούς και φοιτητές. «Μικρή ομάδα ατόμων άρχισε να εκτοξεύει επικίνδυνα αντικείμενα κατά των αστυνομικών και εναντίον της πρόσοψης του Χρηματιστηρίου» ανέφερε η αστυνομία που επισήμανε ότι έγιναν συλλήψεις.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη ημέρα κινητοποιήσεων στα καταλανικά ανώτατα ιδρύματα, σε μία συνέχεια των μεγάλων κινητοποιήσεων της 17ης Νοεμβρίου, στις οποίες 10.000 νεαροί είχαν διαδηλώσει κατά των περικοπών.

Τα συνδικάτα απηύθυναν κάλεσμα για κινητοποιήσεις σε συνολικά 120.000 μαθητές, 16.000 καθηγητές και 10.000 διοικητικούς υπαλλήλους των ιδρυμάτων.

Στη Βαλένθια, οι φοιτητές κατήγγειλαν εξίσου την βία που άσκησε η αστυνομία κατά τη διάλυση των κινητοποιήσεων μαθητών Λυκείου στις 20 Φεβρουαρίου.

Διαδηλώσεις και στην Τσεχία

Χιλιάδες Τσέχοι φοιτητές διαδήλωσαν χθες στο κέντρο της Πράγας, διαμαρτυρόμενοι για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, την οποία προσπαθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση και σύμφωνα με αυτούς απειλεί την ελευθερία στην διδασκαλία.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι σύμφωνα με την αστυνομία έφθαναν τους 7.000, κατήγγειλαν την μεταρρύθμιση που επεξεργάζεται ο αρμόδιος υπουργός Γιόζεφ Ντόμπες και προβλέπει την καταβολή διδάκτρων και αύξηση του αριθμού των εκπροσώπων της κυβέρνησης στα διοικητικά όργανα των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «η μεταρρύθμιση βρωμάει» και «απολύστε τον Ντόμπες», οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γιαν Πάλατς, που έλαβε το όνομά της από τον φοιτητή που αυτοπυρπολήθηκε το 1969 σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της ρωσικής εισβολής στην Τσεχοσλοβακία έναν χρόνο νωρίτερα.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook