Με επιτυχία εξελίχτηκε η επιβίβαση των 328 Κινέζων, στο πρώτο αεροσκάφος τύπου Μπόινγκ 747 των Κινεζικών αερογραμμών, και στις 4:55 ακριβώς αναχώρησε από την πίστα του Αεροδρομίου Χανίων με προορισμό την Κίνα.  Το Μπόινγκ είχε προσγειωθεί στον Αερολιμένα στις 13:45 το μεσημέρι ενώ η διαδικασία ελέγχου των επιβατών και  επιβίβασής τους  κράτησε κοντά στις 3ώρες.

Το δεύτερο και τελευταίο για σήμερα αεροσκάφος που θα μεταφέρει τους \”προσωρινούς\” επισκέπτες της Κρήτης στη χώρα τους, προσγειώθηκε  στο  \”Ι. Δασκαλογιάννης\” στις 16:15 περίπου. Πρόκειται για αεροπλάνο τύπου Αir Bus 330, και θα μεταφέρει 213 επιβάτες.

Αμέσως δε, ξεκίνησε η διαδικασία του ελέγχου των 213 Κινέζων ενώ θα ακολουθήσει και η επιβίβασή τους που υπολογίζεται να διαρκέσει περίπου 2 ώρες. Έτσι, σύμφωνα με τον Αερολιμενάρχη του Αεροδρομίου κ. Καστρινάκη, η αναχώρηση του Air Βus υπολογίζεται γύρω στις 18:30 το απόγευμα.

Η διαδικασία για την επαναπροώθηση των 541 Κινέζων είχε ξεκινήσει από νωρίς το μεσημέρι

Άφιξη και δηλώσεις των πρώτων Κινέζων

Στη 1:30 το μεσημέρι έφτασαν τα πρώτα δέκα λεωφορεία με τους Κινέζους υπηκόους.

Με την άφιξή τους στο αεροδρόμιο, οι  περίπου 400 Κινέζοι υπήκοοι, δήλωσαν στους δημοσιογράφους που τους περίμεναν, ότι αισθάνθηκαν ασφάλεια στην Κρήτη και ότι είναι ενθουσιασμένοι από τη φιλοξενία.

Στις ίδιες δηλώσεις ανέφεραν ότι στη Λιβύη έζησαν φρικαλεότητες με \”πλιάτσικο\” από συμμορίες ενώ πολλοί φίλοι τους τραυματίστηκαν από τους πυροβολισμούς ελεύθερων σκοπευτών.

Αργά το μεσημέρι έφτασε στο αεροδρόμιο Χανίων ο Κινέζος Πρέσβης Λούο Λινκουάν που είναι επικεφαλής της επιχείρησης μεταφοράς των συμπατριωτών του.

Δηλώσεις Κινέζου Πρέσβη

Ο Κινέζος Πρέσβης  δήλωσε ότι μέσα σε 10 ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η γιγαντιαία επιχείρηση και όλοι θα έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους. Παράλληλα ευχαρίστησε θερμά την ελληνική κυβέρνηση και την αιρετή περιφέρεια Κρήτης για την ασφαλή διαμονή και μεταφορά των συμπατριωτών του.

Δηλώσεις Αερολιμενάρχη Χανίων κ. Καστρινάκη

Όπως δήλωσε στο Flashnews.gr o Αερολιμενάρχης Χανίων κ. Καστρινάκης,  χθες αργά τα μεσάνυχτα, του ζητήθηκε η διευκόλυνση για την αναχώρηση των Κινέζων υπηκόων από το Αεροδρόμιο Χανίων.

Όλο το πρωί σήμερα υπήρξε συντονισμός γι ΄ αυτό το θέμα, ενώ στις 14:00 το μεσημέρι, κομβόι με 10 λεωφορεία, θα μεταφέρουν τους πρώτους Κινέζους από το Ηράκλειο.
Αμέσως θα επιβιβαστούν στα αεροσκάφη, και θα αρχίσει ο επαναπατρισμός τους.

Τέλος, σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν την Παρασκευή σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης υπό τον κ. Καρούντζο, πτήσεις τσάρτερ για τον επαναπατρισμό των Κινέζων, θα αναχωρούν με συχνότητα 4-6 σε καθημερινή βάση.

Υπολογίζεται ότι, υπό κανονικές συνθήκες, η γιγαντιαία επιχείρηση επαναπατρισμού θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε ένα 10ήμερο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook