Αύριο Παρασκευή 2 Μαρτίου, λήγει η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων από εταιρείες που ενδιαφέρονται να αναλάβουν την διεξαγωγή σεισμικών ερευνών στην θαλάσσια περιοχή Νότια της Κρήτης.

Πρόκειται για την προκαταρκτική ερευνητική διαδικασία προκειμένου να εντοπιστούν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και γενικά υδρογονανθράκων, τα οποία, σύμφωνα με τον καθηγητή κ.Φώσκολο είναι τεράστια.

Όμως το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί μέσω αυτών των αρχικών προτάσεων για τις σεισμικές έρευνες, θα αποτελέσει και το κρίσιμο τέστ για την συνέχεια και στο θέμα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, η πρόταση αφορά «πακέτο» τις έρευνες στο Ιόνιο Πελάγος και στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Το κόστος των σεισμικών ερευνών υπολογίζεται σε 50 εκατ. δολάρια, τα οποία θα καταβάλει η εταιρεία που θα αναλάβει το έργο.

\"\"

Πάντως το ενδιαφέρον εταιρειών, όπως η Αμερικανική Nobile Energy, αλλά και ανάλογων του Ισραήλ, που συμμετέχουν ήδη στις επιτυχημένες έρευνες στην Κύπρο, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Άλλωστε πρόκειται για την ίδια περιοχή της Ανατ.Μεσογείου, όπου σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ή και αποδείξεις τα κοιτάσματα φυσικού αερίου είναι πράγματι τεράστια.

Πρόκειται για κοιτάσματα, τα οποία μέχρι πριν από λίγα χρόνια, θεωρούντο ως οικονομικά ασύμφορο να εκμεταλλευτούν, αλλά πρωτίστως οι γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις σε συνδυασμό με την μείωση των πετρελαικών αποθεμάτων και τις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις, αλλάζουν τελείως τα δεδομένα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook