To σιδηράς πειθαρχίας «Δημοσιονομικό Σύμφωνο», οι στρατηγικές για προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης αλλά και οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή κρίση θα απασχολήσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στο περιθώριο των εργασιών της διήμερης συνόδου θα είναι το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα και η ενίσχυση της «δύναμης πυρός» του ευρωμηχανισμού σταθερότητας (ESM).

Το θέμα των μηχανισμών στήριξης σχεδιαζόταν να συζητηθεί σε ξεχωριστή σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης την Παρασκευή. Ωστόσο, αυτή η συνάντηση ματαιώθηκε, εξαιτίας των γερμανικών αντιστάσεων, και αναμένεται νέα σύνοδος εντός του μηνός.

Ήδη, πάντως, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις υπαναχώρησης της γερμανικής κυβέρνησης από την κάθετη διαφωνία για την προοπτική αύξησης των πόρων του ESM.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, η κ. Μέρκελ είναι έτοιμη να υποχωρήσει μπροστά στις εκκλήσεις των εταίρων της για την αύξηση των πόρων.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πάντως εμφανίστηκε την Τετάρτη πεπεισμένος ότι θα υπάρξει πρόοδος εντός του Μαρτίου, επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή τάσσεται υπέρ τόσο της ενίσχυσης όσο και της ευελιξίας του μηχανισμού.

Στις 3 μ.μ  θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), με τη συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου. Το συμβούλιο αναμένεται να εξετάσει κατά πόσο η Ελλάδα έχει προχωρήσει στην εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων δράσεων που έθεσαν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης στις 21 Φεβρουαρίου, καθώς και την πορεία του PSI.

Η τελική επικύρωση του νέου πακέτου, όπως είπε ο κ. Γιούνκερ, θα γίνει στο Eurogroup της 12ης Μαρτίου. Μία ημέρα αργότερα, συνεδριάζει το ΔΣ του ΔΝΤ που θα  αποφασίσει για το μερίδιο του Τανμείου στο πρόγραμμα στήριξης των 130 δισ. ευρώ.

Η Σύνοδος Κορυφής θα ξεκινήσει στις 7:45 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες και το δείπνο εργασίας στις 8:30 μ.μ.

Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, 2 Μαρτίου, οι 25 Ευρωπαίοι ηγέτες (πλην των πρωθυπουργών της Βρετανίας και της Τσεχίας), αναμένεται να επικυρώσουν τη νέα Συνθήκη που θα περιλαμβάνει τους νέους αυστηρούς κανόνες του Δημοσιονομικού Συμφώνου (Fiscal Compact).

Η τελετή της υπογραφής είναι προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί. Λίγο αργότερα, θα συνεχισθούν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (έως τις 12:15) και αμέσως μετά θα γίνουν οι συνεντεύξεις Τύπου των κ.κ. Ρομπάι και Μπαρόζο, καθώς και των εθνικών αντιπροσωπειών.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες οι Σύνοδοι Κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, παρουσία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, παρουσία του αρχηγού της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από την Τρίτη ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ξεκινώντας νέο κύκλο επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους για το σχεδιασμό πολιτικών που θα επαναφέρουν την ελληνική οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες, στο δείπνο εργασίας θα συζητηθούν οικονομικά θέματα, καθώς όπως τονίζει, ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και τα κράτη μέλη θα λάβουν οδηγίες για τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουν.

Το θέμα της αδύναμης ανάπτυξης στην ΕΕ, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων των Ευρωπαίων ηγετών. Στην επιστολή του ο Χ. Ρομπάι υπενθυμίζει ότι οι «27» έχουν ήδη συμφωνήσει σε συγκεκριμένους στόχους για τη Στρατηγική για την Ευρώπη 2020 και πως τώρα θα πρέπει να προσδιοριστούν οι προτεραιότητες σε επίπεδο κρατών μελών.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, σε επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες αναφέρεται στις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τονίζει ότι η Σύνοδος Κορυφής πρέπει να δώσει στην Ευρώπη «αίσθηση κατεύθυνσης και ελπίδας».

Σε διαφορετική περίπτωση, συμπληρώνει, «δεν θα μπορούμε να υπολογίζουμε στην αποδοχή από την κοινωνία των σημαντικών μέτρων τα οποία πρέπει να ληφθούν».

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook