Ο Λευκός Οίκος ανακοινώνει πως από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ «διερευνώνται οι ωμότητες», που διαπράττονται στη Λιβύη. Δε λειτουργεί η πρεσβεία ΗΠΑ στην Τρίπολη.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εξαιρούν, από το τραπέζι, καμία απολύτως μορφή δράσης τους έναντι του Μουάμαρ Καντάφι, επειδή στη Λιβύη έχει εκδηλωθεί πολλή βία, συμπεριλαμβανομένης μίας δυνητικής αμερικανικής στρατιωτικής δράσης», υπογράμμισε γύρω στις 22.17 ώρα Ελλάδας, μιλώντας στους δημοσιογράφους με διαπίστευση στο Λευκό Οίκο, ο εκπρόσωπός του, κ. Τζέϊ Κάρνι. Τόνισε ότι η Ουάσιγκτον «θα επιβάλει μονομερείς κυρώσεις κατά της Λιβύης, οι οποίες όμως ακόμα δεν θα ανακοινωθούν, επειδή η διατύπωσή τους βρίσκεται, ακόμα, στο τελικό στάδιο». Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διευκρίνισε επίσης, ότι δόθηκε η εντολή «η αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Τρίπολη, να αναστείλει τη λειτουργία της». «Έχει απωλέσει την υποστήριξη του λιβυκού λαού ο Μουάμαρ Καντάφι», επισήμανε τέλος ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Εν τω μεταξύ, ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, απηύθυνε χθες μία έκκληση στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, «να περάσει γρήγορα στη δράση, αναφορικά με μία προτεινόμενη δέσμη κυρώσεων κατά της λιβυκής ηγεσίας, ώστε αυτή να σταματήσει αμέσως τη βίαιη καταστολή εναντίον των διαδηλωτών, σε όλη τη χώρα… Πρέπει, ήλθε η ώρα, το Συμβούλιο Ασφάλειας, να αναλάβει δράση», όπως τονίστηκε από τον γγ του ΟΗΕ. «Οι ώρες κι οι ημέρες που έρχονται, θα είναι αποφασιστικές για τον λαό της Λιβύης», υπογράμμισε τέλος ο ίδιος.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στην επιβολή εμπάργκο όπλων και εξοπλισμού καταστολής, καθώς και στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και την απαγόρευση χορήγησης θεώρησης εισόδου στον Μουάμαρ Καντάφι και σε άλλα στελέχη του καθεστώτος του και συγγενείς του.

Σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη, οι κυρώσεις μπορεί να τεθούν σε ισχύ «στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, την Δευτέρα ή την Τρίτη».

Ωστόσο, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί ποια άτομα θα περιλαμβάνονται στην λίστα που θα υποστεί τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Τα 27 κράτη μέλη αποφάσισαν επίσης να επιβάλουν εμπάργκο όπλων και υλικού το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καταστολή των διαδηλώσεων.

Ορισμένα από τα κράτη μέλη, όπως η Κύπρος, η Μάλτα και η Ιταλία, που έχουν στενούς δεσμούς με την Λιβύη, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους σχετικά με την επιβολή κυρώσεων τόσο γρήγορα, αναφέροντας ότι δεν είναι ακόμη γνωστό αν ο Μουάμαρ Καντάφι θα είναι στην εξουσία μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία, ζήτησε την άμεση επιβολή κυρώσεων κατά του ηγέτη της Λιβύης.

Ανεχώρησε από τη Λιβύη αεροσκάφος ναυλωμένο, με επιβάτες Αμερικανούς

– Το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ ανακοινώνει γύρω στις 21.30 ώρα Ελλάδας πως απογειώθηκε ήδη από λιβυκό αεροδρόμιο «ένα ναυλωμένο από το αμερικανικό δημόσιο αεροπλάνο, με επιβάτες Αμερικανούς κι άλλους αλλοδαπούς, που διέμεναν στη Λιβύη».

– Το πολεμικό πλοίο της Ιταλίας, Σαν Τζιόρτζιο, παρέλαβε χθες από το λιβυκό λιμάνι Μισράτα 245 αλλοδαπούς, που διέμεναν στη Λιβύη, έχει δε ως προορισμό του το λιμάνι της Κατάνιας στη Σικελία (θα καταπλεύσει εκεί μεθαύριο Κυριακή), όπως μετέδωσε ήδη το ιταλικό πρακτορείο Ansa. Επίσης, το ιταλικό καταδρομικό Mimbelli, που ήδη βρίσκεται στα διεθνή ύδατα κοντά στη Λιβύη, μπορεί να κληθεί να υλοποιήσει άλλη μία επιχείρηση απομάκρυνσης αλλοδαπών από τη Λιβύη, πρόσθεσε το ίδιο πρακτορείο. «Πολλοί Ιταλοί είναι τώρα εγκλωβισμένοι στη νοτιοανατολική Λιβύη», ανέφερε το πρακτορείο.

– Τέλος, από το ιταλικό υπουργείο Άμυνας ανακοινώθηκε αργά χθες πως η ιταλική κυβέρνηση έχει δώσει την άδεια, «η Νατοϊκή αεροπορική βάση στη Σιγκονέλα στη Σικελία να χρησιμοποιείται κι από βρετανικά κι από αμερικανικά αεροπλάνα, για να απομακρύνονται, από τη Λιβύη, Βρετανοί και Αμερικανοί πολίτες».

– Κατέπλευσε ήδη στη Βαλέτα, προερχόμενο από λιβυκό λιμάνι, το ναυλωμένο από τις ΗΠΑ πλοίο «Μαρία Ντολόρες», που μεταφέρει περίπου 300 ανθρώπους. Ο κατάπλους του καθυστέρησε εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών στην πορεία του διάπλου του από τη Λιβύη.

– Η Μάλτα έχει ετοιμάσει ήδη ιατρικές μονάδες διευκόλυνσης που θα προσφέρουν θεραπεία σε τραυματισμένους Λίβυους, ενώ έχει προετοιμαστεί να δεχτεί περισσότερους από 4.800 πολίτες που θα μεταφερθούν εκεί μέσα στο Σαββατοκύριακο. Έχει, επίσης, κλείσει πολλά ξενοδοχεία για την προσωρινή παραμονή πολιτών. Η Βαλέτα, απέχει μόλις 350 χλμ.από τις λιβυκές ακτές.


ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook