Ο Πειραιάς αποκτάει μετρό. Πιο συγκεκριμένα υπεγράφη η σύμβαση για την επέκταση της γραμμής 3 του μετρό με έξι νέους σταθμούς από το Χαϊδάρι μέχρι το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, συνολικού μήκους 7,6 χιλιομέτρων.

Το έργο είναι  προϋπολογισμού 660 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα  θα υλοποιηθεί σε 5,5 χρόνια και θα παραδοθεί το 2017. 

Η γραμμή θα περνάει  από τους δήμους Αγίας Βαρβάρας, Κορυδαλλού και Νίκαιας και θα καταλήγει στον Πειραιά. Σύμφωνα με τους έως τώρα υπολογισμούς αναμένεται να εξυπηρετεί καθημερινά 115.000 κατοίκους και συνολικά 132.000 επιβάτες. Κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου θα απασχοληθούν 2.000 εργαζόμενοι.

Οι έξι σταθμοί που θα δημιουργηθούν, σύμφωνα με το protothema.gr, είναι στην Αγία Βαρβάρα, τον Κορυδαλλό, τη Νίκαια, τα Μανιάτικα, το λιμάνι του Πειραιά και το Δημοτικό Θέατρο. 

«Προσπαθούμε να επιταχύνουμε όλα τα μεγάλα έργα που θα συμβάλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη που έχει ανάγκη η χώρα», τόνισε ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης και ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα υπογραφεί η σύμβαση με τη Siemens για την κατασκευή της σηματοδότησης στους επτά σταθμούς των επεκτάσεων του δικτύου που είχαν «κολλήσει» τα τελευταία χρόνια ώστε να παραδοθούν σε περίπου 12 μήνες. Πρόκειται για τις επεκτάσεις προς Ελληνικό, Χαϊδάρι και Ανθούπολη. 

Επίσης μέσα στο 2012 θα προχωρήσει η επέκταση του Τραμ από το Νέο Φάληρο μέχρι το κέντρο του Πειραιά, ενώ σύντομα ολοκληρώνονται οι μελέτες για την υπογειοποίηση της Γραμμής 1 του ΗΣΑΠ στο Νέο Φάληρο, με την προσθήκη ενός νέου σταθμού στην περιοχή του Κεράνη. Επίσης σχεδιάζονται επεκτάσεις του Τραμ προς το Κερατσίνι. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του,  ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία το μνημόνιο συνεργασίας του Δήμου Πειραιά με την Αττικό Μετρό Α.Ε.

Στην εισήγησή του, ο Δήμαρχος Πειραιά  Βασίλης Μιχαλολιάκος τόνισε: 

«Από την πρώτη στιγμή, προσπαθήσαμε πιέζοντας να οργανώσουμε τη συνεργασία μας, να υπηρετήσουμε έναν και μόνο στόχο: το συμφέρον της πόλης. Το πιο επείγον από όλα τα σημεία που περιέχει το μνημόνιο, είναι η επέκταση της γραμμής 3 του ΜΕΤΡΟ προς τον Πειραιά. Όταν θα φθάσει το ΜΕΤΡΟ στον Πειραιά το 2016, κανείς δεν θα έχει δικαίωμα να γιορτάζει διότι έρχεται πολύ καθυστερημένα. Αλλά «κάλιο αργά παρά ποτέ». Έπρεπε οι πολιτικές δυνάμεις του Πειραιά, οι Βουλευτές, οι Κυβερνήσεις, το Δημοτικό Συμβούλιο, η Νομαρχία, η Περιφέρεια, κλπ. να έχουν πιέσει και να έχουν εξασφαλίσει πολύ γρηγορότερη  άφιξη του ΜΕΤΡΟ στον Πειραιά. Θέλω να ελπίζω ότι από αυτή την ημερομηνία, δηλαδή το 2016, δεν θα έχουμε άλλη απόκλιση».