Σε ανακοίνωσή τους οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (Γ.Χ.Σ.) κάνουν λόγο για «στοιβαγμένους» μετανάστες στον Έβρο στα παγωμένα συνοριακά αστυνομικά τμήματα σε Σουφλί, Τυχερό και Φέρες, καθώς και στο κέντρο κράτησης στο Φυλάκιο.

«Αναγκάζονται να περιμένουν για πολλές ώρες σε χαμηλές θερμοκρασίες, όντας ήδη εξαντλημένοι, χωρίς ζεστά ρούχα και κάποιες φορές χωρίς να υποβάλλονται σε ιατρικό τσεκ, από τους γιατρούς του Υπουργείου Υγείας» αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης, το 2011 συνελήφθησαν 54.974 μετανάστες χωρίς έγγραφα και αιτούντες άσυλο για παράνομη διέλευση των συνόρων στην περιοχή του Έβρου. Κατά τη διάρκεια του 2011, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» προσέφεραν ιατρική περίθαλψη σε 2.689 μετανάστες στα συνοριακά αστυνομικά τμήματα και τα κέντρα κράτησης στο Φυλάκιο, το Σουφλί, το Τυχερό, τις Φέρες και τη Βέννα.

Η πλειονότητα υπέφερε από λοιμώξεις του αναπνευστικού, γαστρεντερικά προβλήματα και δερματικές μολύνσεις εξαιτίας των κακών συνθηκών διαβίωσης και του συνωστισμού. Δεκαέξι μετανάστες υπέφεραν από κρυοπαγήματα και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Όσοι ήταν σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Τέλος, διένειμαν πάνω από 12.300 υπνόσακους, 18.900 κάλτσες, 5.900 γάντια και καπέλα και 18.400 κιβώτια με είδη προσωπικής υγιεινής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook