Ιδρύοντας ενώσεις προσώπων μπορούν να συνδικαλίζονται οι υπηρετούντες στις Ενοπλες Δυνάμεις, έκρινε με απόφασή της η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Αντίθετα, όσοι υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν να ιδρύσουν σωματεία και δεν μπορούν να τύχουν της προστασίας που προβλέπει ο συνδικαλιστικός νόμος (1264/1982), δηλαδή μη απόλυση συνδικαλιστών, χορήγηση συνδικαλιστικών αδειών κ.ά.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, κάνοντας εν μέρει δεκτή την εισήγηση του αρεοπαγίτη Χ. Δημάδη, έκρινε πως οι υπηρετούντες στις Ενοπλες Δυνάμεις μπορούν να συνδικαλίζονται ιδρύοντας ενώσεις προσώπων σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα.

Ετσι, αναίρεσε την εφετειακή απόφαση με την οποία είχε κριθεί ότι δεν επιτρέπεται ο συνδικαλισμός στις Ενοπλες Δυνάμεις. Επίσης, το Εφετείο είχε κρίνει πως στις Ενοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν αναλογικά οι διατάξεις περί συνδικαλισμού των Σωμάτων Ασφαλείας (ΕΛ.ΑΣ. κ.λπ.).

Πλέον, μετά την αναίρεση της απόφασης αυτής από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η υπόθεση αναπέμπεται για νέα κρίση στο ίδιο δικαστήριο, το οποίο θα συνεδριάσει με διαφορετική σύνθεση δικαστών.

Την αναίρεση της απόφασης του εφετείου είχαν ζητήσει με σχετική αίτησή τους αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων υποστηρίζοντας ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα έχουν νόμιμο δικαίωμα να συνδικαλίζονται, όπως και οι ένστολοι της ΕΛ.ΑΣ. Το 2005 το πρωτοδικείο τους δικαίωσε, σε αντίθεση με το εφετείο, που έκρινε πως βάσει Συντάγματος δεν επιτρέπεται ο συνδικαλισμός στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook