Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε από τις συριακές αρχές «να επιτρέψουν την ελεύθερη, πλήρη και άμεση πρόσβαση του ανθρωπιστικού προσωπικού» σε περιοχές όπου οι άνθρωποι έχουν ανάγκη.

Στην ανακοίνωση τα 15 μέλη του Συμβουλίου «εξέφρασαν τη λύπη τους για την ανθρωπιστική κατάσταση που επιδεινώνεται ραγδαία» στη Συρία, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου οι συγκρούσεις συνεχίζονται όπως η Χομς, η Ντεράα, η Χάμα και η Ιντλίμπ.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν ακόμη τη βαθιά απογοήτευσή τους μετά την απόφαση της Δαμασκού να μην επιτρέψει στην επικεφαλής της ανθρωπιστικής αρωγής του ΟΗΕ Βάλερι Έιμος να εισέλθει στη Συρία.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 39 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους σε σημερινές συγκρούσεις, κυρίως στην περιοχή της Μπάμπα Αμρ στη Χομς. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH), 21 άμαχοι σκοτώθηκαν στη Χομς, οι 17 εκ των οποίων στην Μπάμπα Αμρ.

Ακόμη, τουλάχιστον οκτώ στρατιώτες και επτά λιποτάκτες έχασαν τη ζωή τους σε μάχες.

Παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας ζητά το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο

Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, που συνενώνει πολλές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ζήτησε σήμερα από τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει παρεμποδίζοντας την πιθανολογούμενη «σφαγή», ύστερα από την κατάληψη απο τον στρατό του προαστίου της Χομς (κεντρική Συρία) Μπάμπα \’Αμρ.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα, τα αραβικά, τα ισλαμικά κράτη να παρέμβουν αμέσως παρεμποδίζοντας μια σφαγή τις προσεχείς ώρες, με πολλές δεκάδες παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους στο \’στόχαστρο», αναφέρει το ανακοινωθέν του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, ώρες αφότου κατελήφθη το Μπάμπα \’Αμρ -ύστερα από ανηλεές 27ήμερο σφυροκόπημα από το συριακό πυροβολικό.

Από την πλευρά της η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) και η Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνος (ΣΑΕΗ) εξέφρασαν βούληση «να φθάσουν αντιπρόσωποί τους αύριο Παρασκευή στο ανωτέρω προάστιο», «μεταφέροντας εκεί ανθρωπιστική βοήθεια και απομακρύνοντας από εκεί τους εγκλωβισμένους για εβδομάδες σοβαρά τραυματισμένους», όπως προκύπτει από το σημερινό ανακοινωθέν του εκπροσώπου της ΔΕΕΣ στη Δαμασκό.

Παράλληλα, η ΔΕΕΣ αναφέρει στην έδρα της, στη Γενεύη, ότι οι συριακές ένοπλες δυνάμεις την διαβεβαιώνουν για μία «καθημερινή δίωρη εκεχειρία», ώστε αυτή η αποστολή να μπορέσει να αποδώσει καρπούς.

Αποχώρησαν οι περισσότεροι αντάρτες από συνοικία της Χομς

Τουλάχιστον 17 πολίτες βρήκαν τον θάνατο σήμερα στις μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και τους μαχητές της αντιπολίτευσης στην περίμετρο του προαστίου Μπάμπα Αμρ στην πόλη Χομς, στο κέντρο της χώρας, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).

«Τουλάχιστον 17 πολίτες έχασαν τη ζωή τους στα περίχωρα του Μπάμπα Αμρ, το οποίο δέχθηκε επίθεση από τις τακτικές δυνάμεις του στρατού, οι οποίες πραγματοποίησαν έρευνες και συλλήψεις», τονίζει το Παρατηρητήριο, ενώ το καθεστώς ανακοίνωσε την πλήρη κατάληψη του προαστίου, που αποτελούσε το προπύργιο της αντίστασης των αντικαθεστωτικών.

«Ο συριακός στρατός ελέγχει στο σύνολό του το Μπάμπα Αμρ, οι τελευταίοι θύλακοι αντίστασης έχουν εξουδετερωθεί πλήρως», τονίζει από τη Δαμασκό στέλεχος των δυνάμεων ασφαλείας του Άσαντ.

«Οι στρατιώτες έχουν ξεκινήσει τη διανομή τροφίμων στον πληθυσμό, ο οποίος ήταν εγκλωβισμένος και έχει αρχίσει η διακομιδή των τραυματιών», τόνισε η ίδια πηγή, διαβεβαιώνοντας πως οι στρατιώτες αναζητούν επίσης να εντοπίσουν τους εγκλωβισμένους Γάλλους δημοσιογράφους, που μεταξύ τους βρίσκεται και η τραυματισμένη Εντίτ Μπουβιέ.

«Οι αντάρτες βρίσκονται ακόμη στα προάστια Χαμαντίγια και Χαλντίγια και οι επιχειρήσεις θα συνεχισθούν ώστε να εκδιωχθούν» κι από εκεί, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ASL) συνταγματάρχης Ριάντ Ασάαντ ανακοίνωνε την «τακτική υποχώρηση» των εξεγερμένων δυνάμεων από το Μπάμπα Αμρ.

Παράλληλα, ο νέος απεσταλμένους του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Άναν θα μεταβεί στις 7 Μαρτίου στην έδρα του Συνδέσμου στο Κάιρο, και κατόπιν θα φύγει για τη Δαμασκό, αλλά η ακριβής ημερομηνία δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, ανακοινώθηκε σήμερα από τον επικεφαλής του παναραβικού οργανισμού Νάμπιλ Αλ Αράμπι.

Ο Άναν, που διορίσθηκε στη νέα του θέση την περασμένη εβδομάδα «θα αφιχθεί στο Κάιρο στις 7 Μαρτίου», και στην συνέχεια «θα περιοδεύσει στη Συρία και στα κράτη που ασκούν επιρροή» στο ζήτημα της χώρας αυτής, τόνισε ο Αλ Αράμπι, χωρίς να κατονομάζει τα κράτη αυτά.

Ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου πρόσθεσε πως μία συνδιάσκεψη με την παρουσία της συριακής αντιπολίτευσης θα φιλοξενηθεί στην έδρα του στο Κάιρο «εντός δύο εβδομάδων».

Ο ίδιος επέμεινε στην ανάγκη «μίας άμεσης κατάπαυσης του πυρός» στη Συρία, όπου σύμφωνα με τον ΟΗΕ πάνω από 7.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των εχθροπραξιών τον Μάρτιο του 2011.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook