«Πάρτε τώρα που γυρίζει» καλεί τους μεγάλους ιδιώτες επενδυτές η κυβέρνηση, προκειμένου να δεχτούν να ανταλλάξουν τα ελληνικά ομόλογα με άλλα, που θα τα πληρωθούν το 2042.

Ημερομηνία-κλειδί θεωρείται η 9η Μαρτίου και όλα πρέπει να έχουν τελειώσει μέσα σε ένα σαββατοκύριακο, εξηγεί από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών: «την Παρασκευή το μεσημέρι ολοκληρώνεται η προθεσμία για  την ανταπόκριση της αγοράς στην επίσημη προσφορά που έκανε η ελληνική κυβέρνηση. Άρα πρέπει να αξιολογήσουμε τις προσφορές. Πρέπει να αξιολογήσουμε την ανταπόκριση των αγορών. Γι’ αυτό είναι κρίσιμη. Αυτό πρέπει να γίνει πριν ανοίξουν οι αγορές την Δευτέρα».

Για να δελεάσει τους ομολογιούχους, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν χάνει ευκαιρία να τους προσφέρει αγγλικό δίκαιο -αλλά και ολίγα μετρητά «εδώ και τώρα». Τους απειλεί κιόλας όμως λέγοντας πως «κοντά στο νου και η γνώση».

«Η αγορά πρέπει να εκτιμήσει πόσο καλό και συμφέρον είναι αυτό που έχει μπροστά της, ή τι άλλο μπορεί να περιμένει. Ε, δεν μπορεί να περιμένει τίποτα καλύτερο. Και ιδίως οι πιο δύσπιστοι παράγοντες της διεθνούς αγοράς, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καλύτερο. Αυτή η προσφορά είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να υπάρξει» τονίζει.

Ο ίδιος δεν ανησυχεί πάντως για τον κίνδυνο ενεργοποίησης των CDS, αφού και η πλατφόρμα των συναλλαγών ομολόγων αποφαίνεται πως … το ελληνικό «κούρεμα» δεν εγκυμονεί κινδύνους.

Και μετά το PSI, τι;

Από τις Βρυξέλλες  ο Ευάγγελος Βενιζέλος δίνει το στίγμα πως, εάν και εφόσον «τελειώσουμε» με τα προβλήματα δανεισμού, η μάχη της Ανάπτυξης θα φαντάζει πλέον πολύ πιο εύκολη…

«Γιατί ο καθένας ρωτάει: \”πότε θα πάρω πίσω το τμήμα του εισοδήματός μου που αφαιρέθηκε;\”, \”πότε θα ξαναπάρω αύξηση στη σύνταξή μου αντί για περικοπή; Στο μισθό μου αντί για περικοπή;\” 

«Μόλις πετύχουμε τη δημοσιονομική επανόρθωση» απαντά ο ίδιος ο κ. Ε. Βενιζέλος. \”Μόλις απελευθερώσουμε δημοσιονομικά τη χώρα, γιατί φυσικά από εκεί και πέρα μπορεί να τρέχει η χώρα με άλλους ρυθμούς ανάπτυξης\”.

Αποφεύγει όμως να μιλήσει για τα σκληρά μέτρα του 2013-2015. Αν και παραδέχεται πως έχουμε δεσμευθεί για ποσοστό 4,5% του ΑΕΠ πρωτογενούς πλεονάσματος τα επόμενα χρόνια, απαντά πως αν έλθουν νέα έσοδα και πάει καλά το PSI, με λιγότερα ετήσια βάρη για τόκους ίσως δεν θα απαιτηθούν και πολύ σκληρά μέτρα, παραβλέποντας κάπως όμως πως όσο δεν επιστρέφει η ανάπτυξη, το έλλειμμα μεγαλώνει ως ποσοστό του ΑΕΠ που συρρικνώνεται.

«Αυτή είναι η πραγματική μάχη που δίνουμε εμείς ως Έλληνες, αλλά βεβαίως και η Ευρωζώνη, η οποία πρέπει να αποδείξει ότι αντέχει, ότι έχει τη θεσμική υποδομή και υπόσταση που απαιτείται

προκειμένου η ίδια, όχι απλά και μόνον να αντέξει, αλλά και να συμβάλει στην προοπτική της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης» λέει ο κ. Βενιζέλος, παρουσιάζοντας την κρίση στην Ελλάδα ως ευκαιρία και καταλύτη νέων εξελίξεων για ολόκληρη την Ευρώπη.

\”Άρα εδώ πρέπει να παλέψουμε, εδώ πρέπει να αντέξουμε, εδώ πρέπει να αγωνιστούμε. Οποιαδήποτε άλλη πρόταση δημιουργεί ανασφάλεια, αβεβαιότητα και μπορεί να οδηγήσει σε τραγικές καταστάσεις» υπογραμμίζει με νόημα, με το βλέμμα και στην αντιευρωπαϊκή κριτική που ασκείται.

Όσον αφορά στα νέα δάνεια, τα ποσά τα οποία περιλαμβάνονται στις συμβάσεις που υπέγραψε χθες με τον Όλι Ρεν ξεπερνούν τα 93 δισ. ευρώ. Απ’ αυτά βεβαίως τα 93 δισ. ευρώ, τα 35 δισ. ευρώ προορίζονται για την κάλυψη της προσωρινής ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενώ ξεχωριστές συμβάσεις θα καλύψουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου σε ιδιώτες που μαζί με τόκους αγγίζουν και τα 10 δισ. ευρώ και τα οποία έχουν λείψει από την αγορά εν μέσω κρίσης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook