Ο δήμαρχος της Τσίτα, μίας Ρωσικής πόλης με 300.000 κατοίκους, προκάλεσε πάταγο χθες μετά τη δήλωσή του ότι λυπάται που δεν μπορεί να εκτελεί τους αστέγους , ένα διογκούμενο πρόβλημα στη χώρα, που όμως οι αρχές προτιμούν να αγνοούν.

Ερωτηθείς από τους τοπικούς βουλευτές για τα μέτρα που σκέπτεται να υιοθετήσει απέναντι στον αύξοντα αριθμό των αστέγων στην Τσίτα, ο δήμαρχος Ανατόλι Μιχάλεφ απάντησε: «Δυστυχώς δεν έχουμε τη δυνατότητα να πυροβολούμε τους αστέγους και δεν έχουμε τα νομικά μέσα για να το επιτύχουμε».

Απαντώντας δε στο κύμα αντιδράσεων από τις ΜΚΟ και τον Τύπο, ο Μιχάλεφ -που είναι στέλεχος του κόμματος Ηνωμένη Ρωσία του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν- δικαιολογήθηκε, υποστηρίζοντας πως επρόκειτο για έναν «αστεϊσμό».

Ωστόσο, ο δήμαρχος έσπευσε να υπογραμμίσει πως αυτοί οι άνθρωποι, «οι οποίοι διάγουν έναν ακοινώνητο βίο και δεν πληρώνουν ούτε ένα ρούβλι για την ανάπτυξη του κράτους, χρησιμοποιούν συχνά τα ίδια κοινωνικά αγαθά με τους άλλους κατοίκους. Τα νοσοκομεία γεμίζουν από αστέγους και η νοσηλεία τους κοστίζει πανάκριβα».

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Μιχάλεφ, στην Τσίτα -όπου η θερμοκρασία τον χειμώνα πέφτει συχνά στους -30 Κελσίου- οι άστεγοι ανέρχονται στους 3.000, ενώ το μοναδικό κέντρο υποδοχής τους διαθέτει μόλις 120 θέσεις.

Ο Βλαντίμιρ Λούκιν, Ρώσος αντιπρόσωπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταδίκασε τις δηλώσεις του δημάρχου: «ένας άνθρωπος που κατέχει ένα τέτοιο αξίωμα δεν καταλαβαίνει τι είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, εκείνο που δεν επιτρέπεται να λέει στους πολίτες. Αφ’ ενός είναι για γέλια, αφ’ ετέρου προκαλεί φόβο».

Ο αριθμός των αστέγων στη Ρωσία εκτιμάται στις 150 με 350.000 σύμφωνα τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, μολαταύτα οι ειδικοί υπολογίζουν πως αυτός ανέρχεται μεταξύ 1,5 και 4,2 εκατ. επί συνολικού πληθυσμού 141,2 εκατ. κατοίκων, όπως αναφέρει σε χθεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Βιεντεμόστι.

«Αντί να ζητούνε να σκοτώνουν τον κόσμο, όπως κάνει ο δήμαρχος της Τσίτα, οι αρχές καλά θα έκαναν να δημιουργήσουν κινητά κέντρα υποδοχής αστέγων, όπου θα μπορούσανε να πλυθούν και να φάνε», τόνισε η Λίζα Γκλίνκα, η οποία ασχολείται με την παροχή αρωγής στους αστέγους στη Μόσχα.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook