Ένα νέο κεφάλαιο στη γνωστή ιστορία με το πιστοποιητικό γέννησης του Μπαράκ Ομπάμα ανοίγει ο Τζο Αρπάιο, ο σκληροτράχηλος σερίφης της Αριζόνα, τουλάχιστον έτσι όπως ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του.

Όπως μετέδωσε το BBC, ο Απράιο ανακοίνωσε ότι ύστερα από έρευνα προκύπτουν σημαντικές ενδείξεις ότι το πιστοποιητικο του προέδρου ίσως είναι προίόν πλαστογραφίας.

Υπενθυμίζεται ότι το 2011 ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα το πιστοποιητικό του προέδρου, προκειμένου να μπει τέλος στη διαμάχη για το αν γεννήθηκε ή όχι σε αμερικανικό έδαφος.

Μία από τις προϋποθέσεις για να μπορεί κανείς να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ είναι να έχει αποκτήσει με γέννηση την αμερικανική ιθαγένεια.

Το πλήρες πιστοποιητικό επιβεβαιώνει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1961 στη Χαβάη, και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο Kapiolani -πληροφορία που δεν αναφερόταν στη σύντομη μορφή του πιστοποιητικού που ήταν μέχρι τώρα διαθέσιμη.

«Από την έρευνά μου προκύπτει ότι το έγγραφο κατασκευάστηκε ηλεκτρονικά και δεν είναι καθόλου χάρτινο, όπως όλα τα πιστοποιητικά» αναφέρει ο σερίφης.

Ο ίδιος ο σερίφης, γνωστός για τη σκληρή στάση που τηρεί στα ζητήματα της μετανάστευσης, βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης για διακρίσεις κατά των λατίνων της Πολιτείας.

Αρκετοί θεωρούν ότι άνοιξε την υπόθεση προκειμένου να στρέψει αλλού την προσοχή της κοινής γνώμης.

«Δεν το κάνω για αυτό, κάνω απλά τη δουλειά μου» απαντά ο ίδιος.