Ζωηρό ενδιαφέρον για την υλοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα, πέραν του χρηματοπιστωτικού και του ενεργειακού τομέα -για τους οποίους ήδη διαφάνηκαν συγκεκριμένες προθέσεις από κολοσσούς όπως η VTB και η Gazprom- διατηρούν τα ρωσικά κεφάλαια. Οπως έγινε γνωστό στην «Η», ρωσικοί όμιλοι φέρονται να είναι έτοιμοι να ασχοληθούν, υπό προϋποθέσεις, με ευκαιρίες όπως η πώληση του λιμένα Θεσσαλονίκης, των ξενοδοχείων Xenia, ενός καζίνο της χώρας, καθώς και ακινήτων σε τουριστικά θέρετρα σε νησιά του Αιγαίου, όσο και στη Χαλκιδική, όπου ήδη έχουν αποκτηθεί σημαντικές εκτάσεις και παραθεριστικές κατοικίες.

Σιδηρόδρομοι

Παράλληλα, κατά τις ίδιες πηγές, τον περασμένο Δεκέμβριο πολυμελής αντιπροσωπία των ρωσικών σιδηροδρόμων λέγεται πως βρέθηκε στα γραφεία του ΟΣΕ στην Αθήνα, με σκοπό να διερευνήσει την πιθανότητα να πραγματοποιηθεί κάποια επένδυση στον Οργανισμό. Το ενδιαφέρον εκτιμάται πως τροφοδοτήθηκε από τη διαπίστωση ότι σιδηροδρομικές μεταφορές εμπορευμάτων στην Ελλάδα περιορίζονται σε μικρό ποσοστό ακόμη, ενώ στη Ρωσία είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένες και καλύπτουν περί το 48% του συνόλου των διακινούμενων όγκων.

Με μια πιθανή διασύνδεση των δύο σιδηροδρόμων, όπως αναφέρθηκε στην «Η», θα ευνοηθεί και η εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, ίσως και να διπλασιαστεί, καθώς σήμερα το κόστος με φορτηγά οχήματα κυμαίνεται σε μη ανταγωνιστικά επίπεδα.

Προς το παρόν, πάντως, οι ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία αν και έχουν ανοδική τάση (σ.σ. +37% το 2010 και +32% το 2011), περιορίζονται στα επίπεδα των περίπου 320 εκατ. ευρώ, όταν οι εισαγωγές από τη Ρωσία φθάνουν στα 4,6 δισ. ευρώ, αν και προέρχονται κατά 90% από τον τομέα της Ενέργειας.

Τουρισμός

Μεγάλες προοπτικές προσέλκυσης ρωσικών επενδύσεων συγκεντρώνει, επίσης, ο τουριστικός τομέας. Ηδη, για το 2011 υπολογίζεται πως στην Ελλάδα απόλαυσαν τις θερινές τους διακοπές περίπου 600 χιλ. Ρώσοι και φέτος εκτιμάται ότι ο αριθμός τους θα φθάσει στα 800.000 - 850.000 άτομα. Με δεδομένο, ωστόσο, πως ετησίως εκτός Ρωσίας ταξιδεύουν σχεδόν 9 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες -εκ των οποίων τα 3 εκατ. ευρώ με προορισμό την Τουρκία και τα 2,5 εκατομμύρια την Αίγυπτο- θεωρείται πως τα περιθώρια για τον ελληνικό τουριστικό τομέα είναι ακόμη πολύ μεγάλα. Η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη δεδομένου ότι οι Ρώσοι, όπως τονίζεται, ξοδεύουν σε κάθε ταξίδι τους κατά μέσο όρο 1.500 ευρώ.

«Τα τελευταία χρόνια από τη Ρωσία διοχετεύθηκαν στο εξωτερικό περί τα 130 δισ. ευρώ και από αυτά τα περισσότερα βρίσκονται στην Κύπρο, με την οποία υπάρχουν σχετικές διμερείς συμφωνίες», ανέφερε στην «Η» διπλωματική πηγή και προσθέτει πως οι Ρώσοι περιμένουν συγκεκριμένα project να τους προταθούν, να λυθεί το θέμα του PSI, και να τακτοποιηθούν ζητήματα χωροταξικά κ.λπ.».

Μεταφορές

Οι σιδηροδρομικές μεταφορές εμπορευμάτων στην Ελλάδα περιορίζονται σε μικρό ποσοστό ακόμη, ενώ στη Ρωσία καλύπτουν περί το 48% των διακινούμενων όγκων. Με τη διασύνδεση των δύο σιδηροδρόμων θα ευνοηθεί και η ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα.

Τουρισμός

Για το 2011 στην Ελλάδα απόλαυσαν τις θερινές τους διακοπές περίπου 600.000 Ρώσοι και φέτος εκτιμάται ότι ο αριθμός τους θα φθάσει στα 800.000 ? 850.000 άτομα. Ξοδεύουν σε κάθε ταξίδι τους κατά μέσο όρο 1.500 ευρώ.

imerisia.gr/Λεωνίδας Λιάμης