Την χωροθέτηση με σαφές και προκαθορισμένο σχέδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ζητά με επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ.Δημήτρης Κουνενάκης. Στο μεταξύ σε ανακοίνωσή τους οι ιδιοκτήτες γης στην περιοχή Πλατυβόλα Χώνου της Σητείας, τάσσονται σαφέστατα υπέρ της δημιουργίας ηλιοθερμικού σταθμού αφήνοντας αιχμές για τους «μόνιμα διαφωνούντες οικολόγους», όπως τους αποκαλούν.

Αναλυτικότερα, στην επιστολή του προς τον κ.Σταύρο Αρναουτάκη, ο δήμαρχος Αγ.Νικολάου, αναφέρει τα εξής :

\”κ. Περιφερειάρχη,
Στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου κατά τη συνεδρίαση της 29ης Φεβρουαρίου 2012 έγινε ευρεία συζήτηση για το θέμα των Α.Π.Ε. Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν επίσης φορείς αλλά και κινήσεις πολιτών οι οποίοι εξέφρασαν τις απόψεις τους.

Από τη συζήτηση προέκυψαν τα παρακάτω :

1) Οι Α.Π.Ε. αποτελούν μία εναλλακτική μορφή ενέργειας η οποία είναι πολύτιμη για τον τόπο μας, για την οικονομία και το περιβάλλον. Επιπλέον είναι μια οικονομική δραστηριότητα η οποία μπορεί να προσφέρει πολλά στην οικονομική ανάπτυξη.

2) Είμαστε όμως μάρτυρες ενός ανεξέλεγκτου ανταγωνισμού και σε μία χωρίς σχέδιο χωροθέτηση, επέκταση και εγκατάσταση Α.Π.Ε., με αποτέλεσμα μία ¨πράσινη πολιτική¨ να οδηγεί σε άναρχη ανάπτυξη και εξέλιξη με κίνδυνο κυρίως για το φυσικό περιβάλλον καθώς και για τις κύριες οικονομικές δραστηριότητες του νησιού, τον τουρισμό και τη γεωργία.

3) Το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα και η έλλειψη χωροταξικού σχεδίου, επιτρέπουν την άνευ ορίων εγκατάσταση διαφόρων συστημάτων τα οποία σε πολλές περιπτώσεις προσβάλλουν το περιβάλλον και δημιουργούν δικαιολογημένες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.

4) Θεωρούμε αδιανόητο και αντιδεοντολογικό να μαθαίνουν τα εκλεγμένα τοπικά όργανα και οι τοπικές κοινωνίες χωρίς καμιά προηγούμενη συζήτηση και διαβούλευση, την χωροθέτηση των Α.Π.Ε. Καταργείται έτσι κάθε έννοια προγραμματισμού και σχεδιασμού και η τακτική αυτή φέρνει δυστυχώς σε αντίθεση τους πολίτες προς την ¨πράσινη ενέργεια¨.

5) Θεωρούμε ως εκ τούτου κ. Περιφερειάρχη αναγκαίο να προχωρήσει η σχετική μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης, την οποία γνωρίζουμε ότι προωθείτε, ν΄ ακολουθήσει ευρύτατη συζήτηση στα εκλεγμένα όργανα ώστε να προκύψουν κανονιστικές αποφάσεις και βεβαίως ειδικό χωροταξικό για το νησί, ώστε ως κοινωνίες να γνωρίζουμε που μπορούν να εγκατασταθούν Α.Π.Ε. με ποιες προϋποθέσεις και ποια μορφή.

Μέχρι τότε θα πρέπει να ανασταλούν οι σχετικές αποφάσεις για χωροθέτηση Α.Π.Ε. και εν πάση περιπτώσει οποιαδήποτε ενέργεια να μπαίνει στη διαδικασία του ελέγχου και της διαβούλευσης των συλλογικών οργάνων.\”

Για τον ηλιοθερμικό σταθμό στην Σητεία

Στο μεταξύ σε ανακοίνωση την οποία υπογράφουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή Πλατυβόλα Χώνου της Σητείας, όπου έχει δοθεί άδεια της ΡΑΕ για την δημιουργία ηλιοθερμικού σταθμού, όχι μόνο τονίζουν την αναγκαιότητα και τα οφέλη του έργου για το περιβάλλον και την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά επιπλέον ασκούν κριτική στις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί από οικολογικές ομάδες.

«Εμείς οι ιδιοκτήτες της γης ποτέ δεν ρωτηθήκαμε από τους αντιδρώντες για τις προθέσεις τους για την χωροθέτηση γαιοπαρκου. Τις ιδιοκτησίες μας σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμου κρίνουμε εμείς πως θα τις διαθέσουμε. Αν θέλουν σήμερα οι «οικολόγοι» να κάνουν γαιοπαρκο, καλό είναι, συμφωνούμε και εμείς να γίνει, αλλά στις δικες τους ιδιοκτησίες» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Επιπλέον τονίζουν τα εξής : «Είμαστε πεπεισμένοι ότι με την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας προστατεύουμε τον τόπο μας από άλλους «Αθερινολακκους».

Με την επένδυση αυτή, ύψους 250.000.000€:

• Μειώνεται κατά 3,5% περίπου η λειτουργία των ιδιαίτερα ρυπογόνων και πανάκριβων πετρελαϊκών σταθμών της Κρήτης.
• Δημιουργούνται 80 περίπου θέσεις εργασίας που θα δώσουν ζωή στην ήδη υποβαθμισμένη περιοχή.
• Δίνεται αξία στη γη.
• Βελτιώνεται η οδοποιία της περιοχής.
• Αποδίδεται στην τοπική κοινωνία και στο δήμο ανταποδοτικό τέλος της τάξεως των 800.000 ευρώ ετησίως. δηλαδή οι κάτοικοι της περιοχής θα έχουν σημαντική μείωση στο λογαριασμό του ρεύματος μέχρι και μηδενισμό. (Να σημειώσουμε ότι τα φωτοβολταϊκα συστήματα που αντιπροτείνουν κάποιοι απαλλάσσονται της υποχρέωσης να πληρώνουν ανταποδοτικό τέλος στην τοπική κοινωνία).»

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook