Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών από τον σεισμό στο Κράιστσέρτς αυξήθηκε στους 144 το πρωί του Σαββάτου κι αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μέσα στο σαββατοκύριακο, δήλωσαν Νεοζηλανδοί αξιωματούχοι.

Ο αστυνομικός διευθυντής Ντέιβ Κλιφ επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο απολογισμός αυξήθηκε στη διάρκεια της νύχτας, ενώ σοροί εξακολουθούν να ανασύρονται από τα συντρίμμια και πάνω από 200 ανθρώποι ακόμα συνεχίζουν να αγνοούνται.

Κανείς δεν έχει βρεθεί ζωντανός από το απόγευμα της Τετάρτης, όμως περίπου 700 διασώστες συνεχίζουν τις έρευνες σε κτήρια που έχουν καταρρεύσει και δηλώνουν πως εξακολουθούν να ελπίζουν.

Σχεδόν το 25% των κτισμάτων στην Κράιστσέρτς θα χρειαστεί να κατεδαφιστούν, καθώς θεωρούνται μη ασφαλή, δήλωσε ο υπουργός αρμόδιος για την ανοικοδόμηση μετά τον σεισμό, Τζέρι Μπράουνλι.

Το εμπορικό κέντρο θα μείνει κλειστό για “μερικούς μήνες τουλάχιστον” και ως εκ τούτου ενδεχομένως η πόλη να μη μπορέσει να φιλοξενήσει αγώνες του παγκόσμιου πρωταθλήματος ράγκμπι όπως προγραμματιζόταν, πρόσθεσε.

Εντωμεταξύ, άλλοι δύο άνθρωποι συνελήφθησαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο για λεηλασία σε σεισμόπληκτα κτίσματα, σύμφωνα με τις Αρχές. Η παρουσία της αστυνομίας και του στρατού είναι έντονη στην πόλη κι ενισχύθηκε με 300 αστυνομικούς από την Αυστραλία.

Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε στο 80% της πόλης και η υδροδότηση περίπου στο 50%, ωστόσο το δημοτικό συμβούλιο ανακοίνωσε ότι οι ζημιές σε βασικές υποδομές είναι τεράστιες και η ανοικοδόμηση θα διαρκέσει μήνες. Ο Μπράουνλι δήλωσε ότι το κόστος της αναμένεται να ξεπεράσει τα 7 δις δολάρια ΗΠΑ. Το Εμπορικό Επιμελητήριο της πόλης, ωστόσο, εκτιμά ότι το ποσό στην πραγματικότητα ίσως φθάσει ακόμα και τα 20 δις δολάρια.

Real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook