Σε συμφωνία για την επιτάχυνση των πληρωμών κεφαλαίου για τον μόνιμο ευρωμηχανισμό σταθερότητας (ESM) κατέληξαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, υπό το βάρος των διεθνών πιέσεων για την ενίσχυση του «τείχους προστασίας» απέναντι στην κρίση χρέους.

Έτσι, όπως είπε την Παρασκευή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι μετά το τέλος της Συνόδου θα δώσουν φέτος δύο δόσεις, από 16 δισ. ευρώ έκαστη, ώστε ο ESM να έχει μετρητά (κατεβεβλημένο κεφάλαιο) ύψους 80 δισ. ευρώ το 2015, ένα χρόνο νωρίτερα απ\’ ότι προγραμματιζόταν.

Έτσι, όπως είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι μετά το τέλος της Συνόδου, θα δώσουν φέτος δύο δόσεις, από 16 δισ. ευρώ έκαστη, ώστε ο ESM να έχει μετρητά (κατεβεβλημένο κεφάλαιο) ύψους 80 δισ. ευρώ το 2015, ένα χρόνο νωρίτερα απ\’ ότι προγραμματιζόταν.

«Επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευση μας να επιταχύνουμε την πληρωμή κεφαλαίων για τον ESM, ξεκινώντας με την καταβολή δύο δόσεων το 2012 και θα επανεξετάσουμε το όριο για τον ESM και τον EFSF κατά τη διάρκεια του Μαρτίου και αυτό θα γίνει σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης», σημείωσε.

Ο μόνιμος μηχανισμός σταθερότητας (European Stability Mechanism) με προικοδοτηθεί με 80 δισ. ευρώ σε μετρητά και 620 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις. Δηλαδή, τα 620 δισ. ευρώ θα κληθούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να τα καταβάλουν σε μετρητά, εφόσον αυτό χρειαστεί.

Συνολικά, η δανειοδοτική ικανότητα του νέου μηχανισμού θα είναι 500 δισ. ευρώ.

Εφόσον συνδυασθεί με τους πόρους του προσωρινού μηχανισμού (EFSF), η συνολική «δύναμη πυρός» θα ανέλθει στα 750 δισ. ευρώ.

Η ενίσχυση του τείχους προστασίας της Ευρωζώνης είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε το ΔΝΤ στις 13 Μαρτίου να εγκρίνει την αύξηση των πόρων που διαθέτει κατά της κρίσης.

Πολλές χώρες-μέλη του ΔΝΤ έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα προσφέρουν νέα κεφάλαια στο Ταμείο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη (και γι΄αυτό άλλωστε είναι επιφυλακτικές και για το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα), εάν προηγουμένως η Ευρωζώνη δεν «θωρακίσει» την άμυνα της.

Το ΔΝΤ θα ενισχύσει τους πόρους του έως 600 δισ. δολάρια, στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κρίσης, προκειμένου να διασφαλισθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να μην υπονομευθούν οι προοπτικές ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook