Οι Ρωσικές αρχές ανέκτησαν την Παρασκευή εικοσιένα κλεμμένα ιστορικά έγγραφα ανυπολόγιστης αξίας, περιλαμβανομένων ορισμένων υπογεγραμμένων από την Αικατερίνη τη Μεγάλη και τον Τσάρο Νικόλαο τον δεύτερο.

Τα κειμήλια παρέδωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Μόσχα, μετά την ανεύρεσή τους σε οίκους δημοπρασιών και την κατάσχεσή τους, σε μια ειδική τελετή.

«Τα έγγραφα επέστρεψαν πλέον εκεί όπου ανήκουν», ανέφερε ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζον Μπέιρλ. «Σήμερα, εορτάζουμε την επιτυχία του αγώνα εναντίον της κλοπής και του λαθρεμπορίου αγαθών μεγάλης ιστορικής και πολιτισμικής αξίας, ο οποίος αποτελεί μέρος της κοινής μας προσπάθειας για την βελτίωση της σχέσης των χωρών μας», σημείωσε.

Τα έγγραφα είχαν κλαπεί από τα εθνικά αρχεία στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη μεταξύ 1994 και 2002 και προσφέρονταν σε ενδιαφερόμενους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αμερικάνικες αρχές άρχισαν έρευνες όταν ήλθαν σε επαφή μαζί τους στελέχη της ρωσικής κυβερνητικής υπηρεσίας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ανάμεσα στα έγγραφα, εκτός από τσαρικά διατάγματα, είναι και έγγραφα υπογεγραμμένα από τον σοβιετικό ήρωα του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου στρατάρχη Γκεόργκι Ζούκοφ.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού της Ρωσίας δήλωσε ότι η ανάκτηση των εγγράφων, τα οποία χαρακτήρισε «ανεκτίμητης» αξίας, δείχνει ότι η «αποκατάσταση των αμερικανορωσικών σχέσεων λειτουργεί».

Αρκετά από τα έγγραφα παραδόθηκαν στις αμερικανικές αρχές εθελουσίως από συλλέκτες, στην κατοχή των οποίων είχαν περιέλθει, όταν πληροφορήθηκαν πως ήταν κλεμμένα. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ είπαν ότι οι οίκοι δημοπρασιών δεν ενέχονταν στην κλοπή των ιστορικών εγγράφων, που άλλαξαν πολλές φορές χέρια πριν καταλήξουν στην αμερικάνικη επικράτεια.

 

Newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook