Με μια επιστολή – καταπέλτη υπέβαλε την παραίτησή του από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Α.Σ Αποκορώνου – Σφακίων ο κ. Καβρουλάκης Ευάγγελος ο οποίος προβαίνει σε σειρά καταγγελιών σε βάρος των προηγούμενων διοικήσεων και των πρακτικών που ακολουθούνται μέχρι τώρα και έχουν φέρει σε αδιέξοδο την Ένωση.

Όπως αναφέρει στην παραίτησή του ο κ. Καβρουλάκης

Ανέλαβα ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ) της Ε.Α.Σ. Αποκορώνου-Σφακίων τον Οκτώβριο του 2010 μετά από τις διαδοχικές παραιτήσεις τριών προηγούμενων συμβούλων ο οποίοι και αρνήθηκαν να συναινέσουν με τις ενέργειες και τις πρακτικές του ελεγχόμενου από τον Κο Βουτσαδάκη Σπύρο Δ.Σ.

Συναισθανόμενος την κρίσιμη καμπή στην οποία βρισκόταν η Ένωση αποφάσισα να συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις στην προσπάθεια ανάκαμψης της Ένωσης, αλλά δυστυχώς το μόνο που διαπίστωσα είναι ότι ο μοναδικός σκοπός της πλειοψηφίας του Δ.Σ. είναι η συγκάλυψη των προηγούμενων Διοικήσεων, η πλήρης απαξίωση της Ένωσης στα μάτια των αγροτών και των πελατών της , και η σκληρή αντιπαράθεση με την πλειοψηφία των εργαζομένων, που αναπόφευκτα είχε σαν αποτέλεσμα σήμερα να έχει περιέλθει η Ένωση σε πλήρες αδιέξοδο. Ενδεικτικά του τρόπου λειτουργίας του Προέδρου Κου Βουτσαδάκη Σπύρου και των μελών του Δ.Σ. είναι και τα εξής:

-Δεν έχουν συγκαλέσει την ετήσια Γενική Συνέλευση όπως ορίζει το καταστατικό της Ένωσης στο τέλος του 2010 και στο τέλος του 2011.Μάλιστα απ\’ όσο γνωρίζω δεν έχουν συνταχθεί καν ισολογισμοί για τα έτη 2009, 2010, 2011, γιατί η Διοίκηση έχει απαξιώσει πλήρως τις υπηρεσίες της Ένωσης.

-Δεν συγκαλούν τις μηνιαίες τακτικές συνεδριάσεις όπως ορίζει το καταστατικό της Ένωσης, αλλά ορίζονται συνεδριάσεις από τον πρόεδρο όποτε θέλει ο ίδιος. Ο τόπος των συνεδριάσεων δεν γίνεται πλέον στην αίθουσα συνεδριάσεων στην έδρα της Ένωσης στον Βάμο Αποκορώνου αλλά σε δικηγορικά γραφεία και σε διάφορους άλλους χώρους στα Χανιά. Ενδεικτικά αναφέρω ότι παρόλο ότι δήλωσα δημόσια την παραίτησή μου από 13-01-2012 μέχρι σήμερα δεν έχει συγκληθεί Δ.Σ. προκειμένου να υποβάλλω και γραπτώς την παραίτησή μου.

-Δεν καλούν στα Δ.Σ. τον νόμιμα εκλεγμένο εκπρόσωπο των εργαζομένων στην Ένωση, όπως το ζήτησα στο πρώτο Δ.Σ. που συμμετείχα και ως οφείλουν από τον Νόμο την ίδια στιγμή που συμμετέχουν σ’ αυτά εξωτερικοί σύμβουλοι , δικηγόροι κ.α. Σε όσα Συμβούλια με κάλεσαν και παραβρέθηκα τα πρακτικά που μου έδωσαν να υπογράψω δεν ανταποκρινόντουσαν στις αποφάσεις που είχαν παρθεί στο Δ.Σ. Με λίγα λόγια άλλα αποφασίζαμε και άλλα γραφόντουσαν στα πρακτικά.

-Παρόλο ότι επανειλημμένα ζήτησα να μου δοθούν τα προηγούμενα πρακτικά των συνεδριάσεων προκειμένου να ενημερωθώ για τις αποφάσεις της Διοίκησης ουδέποτε μου δόθηκαν και μάλιστα ο Κος Πρόεδρος του Δ.Σ. μου είπε τηλεφωνικά ότι και για τα Δ.Σ. που συμμετείχα κακώς μου έδωσε τα πρακτικά. Έχουν καταργήσει όλες τις οικονομικές διοικητικές υπηρεσίες της Ένωσης, δημιουργώντας, ένα δικής τους επινόησης, Ταμείο Διοίκησης, το οποίο κρατάει φυσικά παράνομα, εξωυπηρεσιακά ο ίδιος ο Πρόεδρος.

-Μάλιστα παρόλο ότι μετά από αίτησή μου αποφασίστηκε στο Δ.Σ. να μου δοθούν οι Κινήσεις που έχουν γίνει στο ταμείο Διοίκησης, με διάφορες δικαιολογίες ο πρόεδρος αρνήθηκε να μου δώσει την σχετική κατάσταση. Πιθανολογώ ότι ο κύριος λόγος της τόσο σκληρής αντιπαράθεσης με το σύνολο σχεδόν του προσωπικού, είναι ότι δεν θέλουν να αποκαλυφθούν όλα όσα προαναφέρω ούτε να γίνεται ουσιαστικός έλεγχος, που ασφαλώς θα γινόταν εάν οι συνελεύσεις και οι συνεδριάσεις του ΔΣ γινόντουσαν κανονικά με τη συμμετοχή όλων όσων ορίζεται και μόνο αυτών. Το πρωτόκολλο δεν υπάρχει στα γραφεία της Ένωσης καθότι το κρύβει ο Πρόεδρος με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πρωτοκολληθούν ούτε καν τα υπηρεσιακά έγγραφα της Ένωσης. Τα μόνα έγγραφα που μπορούν να πρωτοκολληθούν είναι μόνο όσα είναι αρεστά και εγκρίνονται από τον Κο Βουτσαδάκη.

Η Ένωση χρωστά δεδουλευμένα πολλών μηνών σε εργαζόμενους

Η Ένωση χρωστάει δεδουλευμένα πολλών μηνών στους εργαζομένους, οι οποίοι συνεχίζουν να δουλεύουν απλήρωτοι.

Ο λόγος για τον οποίο εξακολουθούν να δουλεύουν είναι αφ’ ενός το φιλότιμό τους και αφ’ ετέρου επειδή πιστεύουν ότι κάποτε θα πληρωθούν. Η αναλγησία και η επιμονή της πλειοψηφίας της διοίκησης ξεπερνά τα ανεκτά όρια. Μάλιστα σε συνεδρίαση του Δ.Σ. τον Οκτώβριο του 2011, στο οποίο δεν συμμετείχα, πάρθηκε η απίστευτη απόφαση να βγει σχετική ανακοίνωση ότι οι εργαζόμενοι έχουν αποχωρήσει οικειοθελώς από την Ένωση από τις αρχές του 2010.

Πρόκειται για ένα τεράστιο ψέμα καθότι μπορώ να διαβεβαιώσω (καθώς και χιλιάδες άνθρωποι που έχουν εξυπηρετηθεί από αυτούς τους υπαλλήλους) ότι όποτε εγώ έχω περάσει από τις υπηρεσίες της Ένωσης τους έχω δει να βρίσκονται στις θέσεις και να εκτελούν κανονικά τις εργασίες τους. Άλλωστε στο κεντρικό κατάστημα του Βάμου την Άνοιξη – Καλοκαίρι του 2011 και του 2010 εξυπηρετήθηκαν από τους υπαλλήλους χιλιάδες αγρότες δικαιούχοι των αγροτικών επιδοτήσεων και στα όσα Διοικητικά Συμβούλια έγιναν στα κεντρικά στον Βάμο έβλεπα τους εργαζόμενους στα γραφεία τους.

Για το Υποκατάστημα της Ένωσης στον Στύλο όπου βρίσκεται το τυποποιητήριο ελαιολάδου της Ένωσης μπορώ να βεβαιώσω ότι το έχω επισκεφθεί επανειλημμένα πάρα πολλές φορές και όλοι οι υπάλληλοι ήταν στην θέση τους και εκτελούσαν τις παραγγελίες των πελατών της Ένωσης. Και φυσικά στο πρατήριο Γεωργικών Εφοδίων στις Καλύβες οι εργαζόμενοι Καποκάκης Κυριάκος και Σοφιάκης Αποστόλης εξυπηρετούν καθημερινά (και Σάββατα), εκατοντάδες πελάτες μέχρι σήμερα, όπως και εμένα επανειλημμένα.



 Βεβαιώνω δε ότι η Ένωση έχει βάλει ένσημα στους υπαλλήλους μέχρι και τον Ιούνιο του 2011, αν και έκτοτε παράνομα σταμάτησε να βάζει τα νόμιμα ένσημα στους περισσότερους υπαλλήλους. Επίσης γνωρίζω ότι οι υπάλληλοι που \’υποτίθεται\’ ότι δεν εργάζονται πλέον στην Ένωση, έχουν πάρει κάποια χρήματα μέχρι και το τέλος του 2011 έναντι της μισθοδοσίας τους.

Όταν ρώτησα τον Κο Βουτσαδάκη για ποιό λόγο έβγαλαν την συγκεκριμένη ανακοίνωση, μου είπε ότι παίρνω το μέρος των εργαζομένων. Η απάντησή μου ήταν ότι εγώ είμαι με το μέρος της αλήθειας.

Εξάλλου και οι κρατικές υπηρεσίες (ΙΚΑ & Επιθεώρηση Εργασίας) πού έκαναν επιτόπιους ελέγχους βρήκαν τους εργαζόμενους στις θέσεις τους. Μάλιστα , όπως πληροφορούμαι, η επιθεώρηση εργασίας έκανε και μήνυση στο Δ.Σ. της Ένωσης μη αποδεχόμενη τα περί οικειοθελούς αποχώρησης. Δεν ξέρω εξάλλου πολλούς εργαζόμενους (και μάλιστα 18 ταυτόχρονα), να αποχωρούν οικειοθελώς αποποιούμενοι τα δικαιώματά τους και ούτε ποτέ ειπώθηκε κάτι ανάλογο στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. στις οποίες εγώ συμμετείχα από τον Οκτώβριο του 2010. Αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο δηλαδή να αποχωρήσει το σύνολο τως εργαζομένων οικειοθελώς, αν μη τι άλλο θα έπρεπε να ήταν το κυριότερο θέμα συζήτησης στα Διοικητικά Συμβούλια καθότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε και το οριστικό κλείσιμο της Ένωσης.

Θεωρώ απαράδεκτη και ανήθικη την τακτική της πλειοψηφίας της Διοίκησης να προσπαθεί με κάθε νομικίστικη μέθοδο, δίνοντας αδρές αμοιβές σε δικηγόρους εξ Αθηνών και Χανίων, να προσπαθεί να \’εξαφανίσει\’ εργαζόμενους που επί πάρα πολλά χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Ένωση, προκειμένου να μην δώσει τα δεδουλευμένα τους την στιγμή που η Ένωση χρωστάει πολλά εκατομμύρια στις τράπεζες.

Δηλαδή το σκεπτικό είναι να μην τα δώσουμε τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους προκειμένου να τα πάρουν οι τράπεζες; Βέβαια την ίδια στιγμή που εξαθλιώνουμε τις οικογένειες 20 εργαζομένων από την άλλη πληρώνουμε για πρόσληψη 5 εξωτερικών συνεργατών. Σε σχετική μου ερώτησή μου πόσα χρήματα έχει αποφασίσει η διοίκηση να παίρνει μηνιαίως ο πρόεδρος Κος Βουτσαδάκης Σπύρος, και ο οικονομικός Συμβουλος Κος Περιβολάκης Αλέκος, με ενημέρωσαν προφορικά ότι σε παλαιότερα Συμβούλια αποφασίστηκε ο Πρόεδρος να παίρνει 2.000 ευρώ τον μήνα και ο Κος Περιβολάκης Αλέκος σαν οικονομικός σύμβουλος της Διοίκησης 3.000 Ευρώ τον μήνα.

Σε ερώτησή μου με ποιο δικαίωμα ο Πρόεδρος αποφάσισε να εισπράττει μηνιαίως το ποσόν των 2.000 ευρώ ενώ δεν υπάρχει σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, μου απάντησαν ότι η απόφαση θα παρθεί αναδρομικά από κάποια (!!!) μελλοντική Γενική Συνέλευση

Όσον αφορά τον ειδικό σύμβουλο Κο Περιβολάκη δεν δόθηκε εξ\’ όσων γνωρίζω στην δημοσιότητα η πρόθεση της Ένωσης για πρόσληψη οικονομολόγου και μάλιστα με 3.000 Ευρώ μηνιαίως ώστε να ενημερωθούν και άλλοι οικονομολόγοι ώστε να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους.

Επίσης στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης στο οποίο συμμετείχα παρόλο ότι σε αυτό συμμετείχαν η Κα Μανογιαννάκη Χρύσα και ο Κος Φρουδάκης Αντώνης, στό ίδιο Συμβούλιο αποφασίστηκε η πρόσληψη τους στην Ένωση. Μάλιστα για την Δικηγόρο Κα Μανογιαννάκη αποφασίστηκε να εισπράττει 55 Ευρώ την ώρα + Φ.Π.Α για να κρατάει τα πρακτικά, και απορρίφτηκε η πρότασή μου να γράφονται τα πρακτικά από τον Γραμματέα του Δ.Σ για λόγους οικονομίας.

Σε συνεδρίαση δε του Διοικητικού Συμβουλίου ζήτησα να μου δοθούν τα παραστατικά πληρωμής των Κων Περιβολάκη Αλέκου, Φρουδάκη Αντώνη και της Κας Μανογιαννάκη Χρύσας, τα οποία δεν μου δόθηκαν ποτέ.

Θέτω δε το ερώτημα πως είναι δυνατόν από την μία να επικαλούμαστε οικονομικές δυσκολίες και να έχουμε για μήνες απλήρωτους τόσους εργαζόμενους και από την άλλη να ξοδεύονται πάρα πολλά χρήματα σε εξωτερικούς συνεργάτες.

Θέλω επίσης να επισημάνω ότι όταν είχε έλθει στα Χανιά ο Υπουργός Κος Σκανδαλίδης και κάλεσαν τα Δ.Σ. των Ε.Α.Σ έβαλα το θέμα της κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων αυτών που \’έφαγαν\’ τα λεφτά της Ένωσης, των παραγωγών και των εργαζομένων. Η απάντησή του, δημόσια, ήταν ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα, άρα είναι σαν να τους λέει \’τρώτε\’ και μην φοβάστε τίποτα.

Παραιτούμε για να μην θεωρηθεί ότι είμαι συμμέτοχος στην διάλυση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αποκορώνου-Σφακίων, καθώς και στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των παραγωγών και των εργαζομένων.


Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook