Σε δυναμικές κινητοποιήσεις, οποιασδήποτε μορφής και με όλα τα μέσα που διαθέτουν, προσανατολίζονται οι ναυτεργάτες, σύμφωνα με απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) που συνεδρίασε την Πέμπτη.

Η ΠΝΟ «δεν είναι δυνατόν πλέον να παρακολουθεί ως θεατής το πετσόκομμα των κατακτήσεων των Ελλήνων ναυτικών και θα αναλάβει πρωτοβουλίες συνδικαλιστικής δράσης» αναφέρει η Ομοσπονδία με σημερινή ανακοίνωσή της.

Η ΠΝΟ δηλώνει αντίθετη με οποιαδήποτε κατάργηση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) και την υπαγωγή του στον ΟΑΕΔ, ένα θέμα το οποίο εξετάστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο.

Το συνδικαλιστικό όργανο των ναυτικών ζητεί να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΓΕΝΕ και να ιδρυθεί ειδικό ταμείο ανεργίας για τους ναυτεργάτες, το ΝΑΤ να διατηρήσει την αυτοτέλειά του με άμεση επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να σταματήσουν οι περικοπές των συντάξεων, ενώ κάνει λόγο για απάνθρωπες περικοπές στους μισθούς, μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Μιλά επίσης για επιδείνωση του επιπέδου της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ναυτεργατών και των οικογενειών τους από την επαπειλούμενη ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ.

Τέλος, η ΠΝΟ ζητά τη διατήρηση της αυτοτέλειας του ΕΛΟΕΝ (Ειδικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών) που στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο από πόρους των ναυτικών και όχι από το κράτος, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση, ότι "έβαλε χέρι" στα αποθεματικά του λογαριασμού.

Σύμφωνα με τους ναυτεργάτες, ο λογαριασμός του ΕΛΟΕΝ από το 1950 θα έπρεπε υποχρεωτικά να είναι στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ωστόσο, με ένα νέο νόμο το 1997 δόθηκε η δυνατότητα στην τράπεζα να διαχειριστεί ένα μέρος των χρημάτων και να τα μετατρέψει σε ομόλογα. Έτσι μετά το "κούρεμα" των ομολόγων για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, από τα 51,5 εκατομμύρια ευρώ στο λογαριασμό, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 32 εκατ., τονίζουν πηγές της ΠΝΟ.

Ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, τονίζει ότι το κόμμα του «εδώ και δυόμισι χρόνια, είναι κάθετα αντίθετο σε οτιδήποτε έχει σχέση με την περαιτέρω διάλυση και αποψίλωση των υπηρεσιών του πρώην υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής».

Ο κ. Πλακιωτάκης εκφράζει παράλληλα την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη κατάργηση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και προσθέτει ότι το Γραφείο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας και ιδρύθηκε, προκειμένου, συνοπτικά, να προωθεί τους άνεργους ναυτικούς προς εργασία, να ελέγχει τα προσόντα των υπό ναυτολόγηση ναυτικών, τον έλεγχο των προϋποθέσεων επιδότησης των ανέργων, την τήρηση στατιστικών στοιχείων για τη διακίνηση του ναυτεργατικού δυναμικού της χώρας, καθώς και την κατάρτιση του μητρώου ναυτικού και πλοίων.