Οι στρατιωτικές διωκτικές αρχές εντόπισαν πέντε στρατιώτες οι οποίοι θεωρούνται υπεύθυνοι για την καύση αντιτύπων του Κορανίου στη στρατιωτική βάση του Μπαγκράμ, στο βόρειο Αφγανιστάν, πράξη που αποτέλεσε αφορμή για σφοδρές αντιδράσεις στη χώρα, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ.

Σύμφωνα με τους αμερικανούς στρατοδίκες που βρίσκονται στο Αφγανιστάν, οι αυτουργοί της πράξης αφαίρεσαν τα αντίτυπα του ιερού βιβλίου του Ισλάμ από τις φυλακές του Μπαγκράμ όταν ανακάλυψαν ότι περιείχαν «εξτρεμιστικά» μηνύματα.
Αμερικανοί αξιωματικοί είχαν δηλώσει ήδη πως τα Κοράνια χρησιμοποιούνταν από Αφγανούς κρατουμένους για να περνούν κωδικοποιημένα μηνύματα σε συγκρατούμενους τους.

«Τα βιβλία είχαν τοποθετηθεί κατόπιν σε ένα γραφείο για να φυλαχτούν, τονίζεται στην έρευνα.
Ωστόσο εξελήφθησαν από κάποιους ως απορρίμματα και μεταφέρθηκαν στη χωματερή της βάσης», όπου και κάηκαν, τονίζεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τις οποίες επικαλείται η Ποστ, οι πέντε στρατιώτες που εντοπίστηκαν πρόκειται να δεχθούν «επίπληξη», όμως τα ονόματά τους δεν πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα.
«Όσον αφορά τους στρατιωτικούς, αυτό θα είναι σοβαρό–μπορεί να καθαιρεθούν ή να αντιμετωπίσουν μειώσεις μισθών.
Ωστόσο δεν πρόκειται να υπάρξει δημόσια δίκη, όπως πολλοί εδώ θα εύχονταν να γίνει», τόνισε ένας αξιωματικός.

Ένα συμβούλιο θρησκευτικών αξιωματούχων, που θεωρείται ότι πρόσκειται στον πρόεδρο του Αφγανιστών Χαμίντ Καρζάι, ζήτησε σήμερα να υπάρξει δημόσια δίκη των Αμερικανών υπευθύνων για την καύση των Κορανίων.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου \’Αμυνας τα στοιχεία της αμερικανικής έρευνας για την υπόθεση πρόκειται να δημοσιευθούν εντός ημερών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook