Η γαλλική δικαιοσύνη ξεκίνησε σήμερα έρευνα για τον θάνατο του Γάλλου φωτογράφου Ρεμί Οσλίκ και για την απόπειρα δολοφονίας της δημοσιογράφου Εντίτ Μπουβιέ στη διάρκεια του βομβαρδισμού μίας συνοικίας της Χομς στην κεντρική Συρία στις 22 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία του Παρισιού.

Ένας από τους βασικούς στόχους της προκαταρκτικής έρευνας είναι να συλλέξει στοιχεία για να ταυτοποιηθεί επίσημα η σορός του Ρεμί Οσλίκ ώστε να μπορέσει να επαναπατριστεί στη Γαλλία, πρόσθεσε.

Στο μεταξύ οι σοροί της αμερικανίδας δημοσιογράφοι Μαρί Κόλβιν, που επίσης έχασε τη ζωή της στη Χομς, και του Οσλίκ μεταφέρονται με ασθενοφόρα στη Δαμασκό, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) Σάλεχ Νταμπάκεχ.

"Ασθενοφόρα μεταφέρουν τις σορούς της Μαρί Κόλβιν και του Ρεμί Οσλίκ στη Δαμασκό", σημείωσε.

Οι συριακές αρχές είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι εντόπισαν τις σορούς του Οσλίκ και της Κόλβιν στη συνοικία Μπάμπα Αμρ, την οποία ανακατέλαβε ο τακτικός στρατός.

Οι αντικαθεστωτικοί φαίνεται ότι είχαν θάψει τις δύο σορούς σε έναν δημόσιο κήπο στη Χομς, ελλείψει άλλων μέσων για να τις διατηρήσουν.

Η συριακή κυβέρνηση επισήμανε ότι θα ζητήσει δείγματα DNA από τις χώρες των δύο δημοσιογράφων για να αναγνωρίσει τις σορούς τους, τις οποίες στη συνέχεια θα παραδώσει στην πρεσβεία της Πολωνίας, η οποία εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ισπανίας στη Συρία, παρουσία της ΔΕΕΣ και της συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου.