Σήμα κινδύνου για τα δημοσιονομικά της χώρας εξέπεμψε η κεντρική τράπεζα της Ολλανδίας απευθύνοντας έκκληση της κυβέρνηση να μην αναβάλει την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωσή της και χρησιμοποιώντας ασυνήθιστα σκληρό τόνο, η DNB προειδοποιεί για τα λάθη που έκαναν άλλες χώρες της Ευρωζώνης παραβιάζοντας τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.

«Εάν η Ολλανδία δεν διορθώσει τα δημοσιονομικά της, υπάρχει κίνδυνος οι αγορές να την αναγκάσουν μέσω υψηλότερων επιτοκίων, όπως έγινε και αλλού στην Ευρωζώνη, σημειώνει η κεντρική τράπεζα.

Η Ολλανδία πληρώνει επιτόκιο περίπου 3% στα ομόλογά της, το οποίο είναι ιστορικά και διεθνώς, πολύ χαμηλό, συμπληρώνει η τράπεζα προσθέτοντας ωστόσο πως η πρόσφατη απόδοση της χώρας στην καλύτερη περίπτωση είναι μέτρια σε σχέση με τις άλλες τρεις χώρες με αξιολόγηση AAA.

«Το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι υψηλό, η ανταγωνιστικότητα έχει υποχωρήσει, η οικονομική ανάπτυξη υστερεί και οι όροι των ενυπόθηκων δανείων είναι τελείως εκτός του σωστού δρόμου,» τονίζει η τράπεζα.

Στην έκθεσή της η DNB αναφέρει πως το χρέος έφτασε στο 65% του ΑΕΠ από 20% το 2007 και πως θα αυξηθεί στο 75% έως το 2015 εάν η πολιτική δεν αλλάξει.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, η γήρανση του πληθυσμού και η μείωση του εργατικού δυναμικού από το 2020 θα πλήξουν περαιτέρω τα δημόσια οικονομικά.

Ακόμα και αν η οικονομία αναπτύσσεται κάθε χρόνο με ρυθμό 1,5% με πληθωρισμό 2% και έλλειμμα 3% το χρέος θα φτάσει το 90% του ΑΕΠ, τονίζει η τράπεζα.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook