Στο ρευστό πολιτικό σκηνικό που επικρατεί στην Ελλάδα ενόψει εθνικών εκλογών εστιάζει δημοσίευμα του Economist, κάνοντας αναφορά στα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων και τους διχασμένους ψηφοφόρους.

\”Οι Έλληνες πολιτικοί ποτέ δεν ήταν λιγότερο δημοφιλείς\” σημειώνεται στο άρθρο με τίτλο \”Παιχνίδια εκλογών\”, με το οικονομικό περιοδικό να επισημαίνει ότι πέφτουν θύματα επιθέσεων από εξαγριωμένους ψηφοφόρους.

Το οικονομικό περιοδικό μάλιστα επισημαίνει πως οι επιθέσεις δεν έχουν χρώμα, αλλά εξαπολύονται τόσο εναντίον βουλευτών του ΠΑΣΟΚ όσο και εναντίον βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Αναφέροντας πως οι περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας στήριξαν τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων λιτότητας, επισημαίνεται ότι η επιθυμία ορισμένων από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες να παραμείνει στην πρωθυπουργία ο Λουκάς Παπαδήμος μέχρι τον Οκτώβριο του 2013 αποτελεί ευσεβή πόθο.

Το ΠΑΣΟΚ, όπως σημειώνεται, προετοιμάζεται για την αλλαγή ηγεσίας σε αντικατάσταση του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς της Νέας Δημοκρατίας γίνεται ολοένα και πιο ανυπόμονος να κυβερνήσει τη χώρα.

Ενώ οι εκλογές αναμένονται στα τέλη Απριλίου ή τις αρχές Μαΐου, οι ψηφοφόροι εμφανίζονται διχασμένοι. \”Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν στην πρώτη θέση τη Νέα Δημοκρατία, με ποσοστό 25 – 30%, χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Το ΠΑΣΟΚ τα πηγαίνει ακόμη χειρότερα, μεταξύ 8 και 12%, πίσω από τρεις αριστερές παρατάξεις που τάχθηκαν κατά της νέας δανειακής σύμβασης.

Ορισμένοι Σοσιαλιστές μιλούν με τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, που σημειώνει ποσοστά ύψους 15-18% και έρχεται δεύτερο κόμμα πίσω από τη Νέα Δημοκρατία αλλά δεν επιθυμεί συγκυβέρνηση\”.

Εξηγώντας ότι ένας από τους λόγους της πτώσης της δημοτικότητας του ΠΑΣΟΚ είναι η μάχη για την αλλαγή ηγεσίας, το Economist κάνει ειδική αναφορά στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Αν και επιφορτισμένος με τη δανειακή σύμβαση και το ελληνικό χρέος, έως ότου έρθει η στιγμή των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ τη 18η του Μάρτη, όπως σημειώνεται, ίσως να έχει παραμερίσει τους περισσότερους από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους.

Υπογραμμίζοντας ότι οι μεγάλες πολιτικές παρατάξεις θα δυσκολευτούν σε κάθε περίπτωση να προσελκύσουν ψηφοφόρους καθώς \”θα έχουν πρόβλημα να υποσχεθούν καλές θέσεις στο Δημόσιο στους υποστηρικτές τους\”, το Economist σημειώνει ότι ένα ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – Νέας Δημοκρατίας χωρίς την παρουσία Παπαδήμου να εξισορροπεί τα πράγματα, ίσως επηρεάσει αρνητικά τη μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook