Μια νέα επανάσταση στη λήψη ψηφιακών φωτογραφιών από τον καθένα υπόσχεται μια πρωτοποριακή φωτογραφική μηχανή, με την οποία πρώτα τραβά κανείς την φωτογραφία και μετά εστιάζει εκεί που θέλει. Αν δεν του αρέσει εκεί που είναι αρχικά εστιασμένη η φωτογραφία του, μπορεί εκ των υστέρων να αλλάξει κατά τη βούληση την εστίαση.

Η ψηφιακή μηχανή, που μοιάζει λίγο με μικρό τηλεσκόπιο, είναι δημιούργημα του μαλαισιανικής καταγωγής Ρεν Νγκ, που ανακάλυψε τη νέα τεχνολογία όταν έκανε το διδακτορικό του στην επιστήμη των υπολογιστών στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια. Τώρα δημιούργησε εταιρεία που εδρεύει επίσης στην Καλιφόρνια και ήδη μόλις άρχισε τις πωλήσεις του νέου προϊόντος, που έχει κιόλας γνωρίσει πολύ θετικές κριτικές διεθνώς.

πως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η κάμερα χρησιμοποιεί τη λεγόμενη «τεχνολογία πεδίου φωτός» που επιτρέπει στο εστιακό σημείο μιας ψηφιακής εικόνας να αλλάζει μετά τη λήψη της. Ο χρήστης μπορεί να εμφανίσει στην οθόνη του υπολογιστή του την φωτογραφία που τράβηξε και, στη συνέχεια, να μεταβάλει το εστιακό σημείο από κάποιο αντικείμενο ή άνθρωπο που βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, σε ένα άλλο που βρίσκεται στο υπόβαθρο.

Η μηχανή πετυχαίνει κάτι τέτοιο, επειδή χρησιμοποιεί ισχυρούς αισθητήρες με τους οποίους απορροφά πολύ περισσότερο φως σε σχέση με μια συμβατική φωτογραφική μηχανή.

Ο Νγκ χαρακτηρίζει τις φωτογραφίες ως «ζωντανές εικόνες», ακριβώς επειδή επιτρέπουν την εκ των υστέρων «χειραγώγησή» τους. Μάλιστα, το ιδιαίτερο αυτό χαρακτηριστικό των εικόνων τις συνοδεύει και όταν ο χρήστης τις «ανεβάζει» στο διαδίκτυο και γενικά τις μοιράζεται ηλεκτρονικά, οπότε οποιοσδήποτε άλλος είναι σε θέση να αξιοποιήσει κι αυτός την αλλαγή εστίασης στην ίδια φωτογραφία, στον υπολογιστή, τον φορητό του, την ταμπλέτα ή στο «έξυπνο» κινητό του.

Προς το παρόν άρχισαν να διατίθενται δύο μοντέλα της κάμερας, που χωράει στην τσέπη του χρήστη: ένα των 8 GB που μπορεί να τραβήξει έως 350 φωτογραφίες και κοστίζει γύρω στα 400 δολάρια και ένα των 16 GB που τραβάει έως 750 φωτογραφίες και έχει τιμή κοντά στα 500 δολάρια.

Για «επανάσταση στην καταναλωτική φωτογραφία» έκανε λόγο η «Wall Street Journal» και για «εντυπωσιακές δυνατότητες» και «ασυνήθιστη εμπειρία» μίλησαν οι «New York Times», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η νέα κάμερα κάνει τον χρήστη να νιώθει λίγο σαν πράκτορας της CIA που «παίζει» με δορυφορικές φωτογραφίες.

Όμως, προς το παρόν, η κάμερα έχει τα δικά της μειονεκτήματα, όπως επεσήμαναν οι αναλυτές, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Δημιουργεί μεγάλα αρχεία ψηφιακών φωτογραφιών που μπορούν να εισαχθούν μόνο σε υπολογιστή Macintosh με το σχετικό λογισμικό (αν και η Lytro υποσχέθηκε σύντομα ένα μοντέλο που θα συνεργάζεται με τους υπολογιστές που «τρέχουν» Windows), ενώ επίσης η κάμερα δεν διαθέτει έξτρα φίλτρα και είναι αδύνατη η επεξεργασία των φωτογραφιών της από το Photoshop.

Αν οι μηχανικοί της λύσουν αυτά τα θέματα και, πολύ περισσότερο, αν η σχετική τεχνολογία μπορεί να ενσωματωθεί στα κινητά τηλέφωνα, τότε θα φέρει πραγματική αλλαγή στους κανόνες του παιγνιδιού στη φωτογραφική αγορά.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook