Ο πρώην βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης επισκέφθηκε σήμερα τα γραφεία της Κεντρικής Ενώσεως Αγροτικών Συνεταιρισμών Χανίων, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ενώσεως κ.Στ.Μαδαριωτάκη και το Διευθυντή κ.Χρ.Βιδάκη.

 Αντικείμενο της συναντήσεως ήταν η πορεία εφαρμογής του νέου νόμου για τις συνεταιριστικές οργανώσεις. Μετά τη συνάντηση, ο Μ. Βολουδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στο συνεταιριστικό τομέα στα Χανιά ζούμε ακόμη τις συνέπειες των αμαρτιών της δεκαετίας του 1980, τότε που τέθηκαν οι βάσεις της σκανδαλώδους διαχείρισης και της πλήρους απαξίωσης των συνεταιριστικών οργανώσεων.

Σήμερα βρίσκεται σε ισχύ νέος νόμος που ως τον Ιούνιο προβλέπει κατάργηση των δευτεροβάθμιων Ενώσεων, και αντικατάστασή τους είτε με ανώνυμες εταιρείες είτε με πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς. Οι περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δεν έχουν την παραμικρή ενημέρωση για αυτό!

Οι ίδιοι άνθρωποι που έφεραν ως εδώ το συνεταιριστικό τομέα στο νομό Χανίων, επιχειρούν να ελέγξουν και την επόμενη ημέρα. Η πολιτεία μπορεί και οφείλει να αποτρέψει τη διαιώνιση του σκανδάλου, ενημερώνοντας αρχικά τους παραγωγούς για τη δυνατότητα δημιουργίας νέων οργανώσεων, αλλά και ελέγχοντας άμεσα την κακοδιαχείριση στο χώρο των σημερινών δευτεροβαθμίων Ενώσεων. Αν ο έλεγχος αυτός δε γίνει, κανείς παραγωγός δε θα νιώσει την εμπιστοσύνη που χρειάζεται για να συμμετέχει στις νέες μορφές οργάνωσης. Και δεν μπορεί να υπάρξει αγροτική ανάπτυξη χωρίς κάποιας μορφής συνεταιριστική οργάνωση.

Ποιοί και πώς διαχειρίζονται τα χρήματα που οι παραγωγοί πληρώνουν για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους για τις επιδοτήσεις ; Ποιοί και πώς διαχειρίζονται τα χρήματα της επιστροφής του ΦΠΑ ; Ποιοί και πώς διαχειρίζονται τα χρήματα των ευρωπαϊκών προγραμάτων ;

Πώς χειρίζονται οι Ενώσεις τις υποχρεώσεις τους απέναντι σε προμηθευτές και εργαζομένους ; Αυτά είναι λίγα μόνο από τα ζητήματα που πρέπει να ελεγχθούν. Τονίζω ότι πρόκειται για ερωτήματα που αφορούν τη διαχείριση των δευτεροβαθμίων Ενώσεων και όχι της Κεντρικής, για την οποία δεν υπάρχουν τέτοιες σκιές.

Στα Χανιά το καθεστώς που δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1980 , επιβιώνει ουσιαστικά ως και σήμερα. Απετέλεσε κεντρική επιλογή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για τριάντα χρόνια η άλωση των συνεταιρισμών από κομματικά όργανα που λειτουργούσαν για τους δικούς τους ιδιοτελείς σκοπούς, κι όχι για το συμφέρον του αγρότη – συνεταιριστή.

Είναι ταυτόχρονα γεγονός, κοινό μυστικό στην τοπική μας κοινωνία, το ότι στο διάστημα 2004-2009 κάποιοι από πλευράς – τότε- Ν.Δ. στα Χανιά, «τα βρήκαν» με τους κύριους υπεύθυνους του διαχρονικού σκανδάλου, με αποτέλεσμα να «εκλεγούν» διοικήσεις στις δευτεροβάθμιες Ενώσεις που σκοπό είχαν τη διαιώνιση του καθεστώτος. Η λογική αυτή ουδέποτε απετέλεσε κεντρική πολιτική επιλογή της Ν.Δ. – ήταν αντίθετη τόσο στις αρχές όσο και στο πρόγραμμά της. Οι πρωταγωνιστές εκείνης της επιχείρησης συμψηφισμού και συγκάλυψης στα Χανιά, σήμερα βρίσκονται εκτός Ν.Δ. , αλλά αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα που δημιουργήθηκε. Αυτό που έχει τώρα πρωταρχική σημασία είναι ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας.

Ο σημερινός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, επί των ημερών του οποίου ψηφίστηκε ο νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς, οφείλει να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις εφαρμογής του ασκώντας έλεγχο στις Ενώσεις, διορθώνοντας έτσι εγκληματικά ιστορικά λάθη της παράταξής του. Οι συνθήκες που διαμορφώνει η οικονομική κρίση, δεν επιτρέπουν πλέον σε κανένα να ακολουθεί λογικές του παρελθόντος.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook