Ο πετρελαϊκός κολοσσός BP κατέληξε σε συμφωνία ύψους 7,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το μεγαλύτερο μέρος των εναγόντων που κινήθηκαν κατά της εταιρείας εξαιτίας της μεγάλης πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού το 2010.

Με το ποσό αυτό η εταιρεία αποζημιώνει 100.000 αλιείς, κατοίκους και εργαζόμενους στον καθαρισμό της τεράστιας πετρελαιοκηλίδας, που υπέστησαν τις συνέπειες, είτε οικονομικές είτε στην υγεία τους, της οικολογικής καταστροφής.

Η BP δεν αποδέχτηκε την ευθύνη, ενώ εξακολουθεί να πρέπει να ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά και των συνεργατών της στην επιχείρηση άντλησης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.

Η εξέδρα στον Κόλπο του Μεξικού εξερράγη τον Απρίλιο του 2010. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 11 άτομα, ενώ στη θάλασσα διέρρευσαν τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο.

Τα 7,8 δισ. δολάρια θα προέλθουν από τον λαγαριασμό αποζημιώσεων της εταιρείας, στον οποίο βρίσκονται 20 δισ. δολάρια.

«Από την αρχή η BP έσπευσε να αναλάβει τις υποχρεώσεις της προς τις κοινότητες της περιοχής του Κόλπου του Μεξικού» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της BP Μπομπ Ντάντλεϊ.

«Ο προτεινόμενος διακανονισμός αποδεικνύει τη σημαντική πρόοδο στην κατεύθυνση της επίλυσης ζητημάτων που προέκυψαν από το ατύχημα και της περαιτέρω συνεισφοράς στις προσπάθειες οικονομικής και περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής».

Οι ενάγοντες δήλωσαν ότι η απόφαση «κάνει το μεγαλύτερο δυνατό καλό για τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ατόμων».

Αναβολή της δίκης

Λόγω του συμβιβασμού, η δίκη που επρόκειτο να ξεκινήσει τη Δευτέρα, θα πάρει αναβολή, για δεύτερη φορά, δήλωσε ο δικαστής Καρλ Μπάρμπιερ.

Ο διακανονισμός θα έχει ως συνέπεια, πιθανότατα, την επανεξέταση των θέσεων της κάθε πλευράς, γι\’ αυτό και θα υπάρξει αναβολή, προανήγγειλε ο δικαστής.

Το δικαστήριο θα έκρινε αιτήματα αποζημιώσεων και αστικών κυρώσεων.

Πάντως, το πιθανότερο είναι ότι η δίκη τελικώς θα διεξαχθεί προκειμένου να κατανεμηθούν οι ευθύνες για τη διαρροή ανάμεσα στην BP και τους συγκατηγορουμένους της.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook