Σε διαρκή ετοιμότητα για να λάβει έως τον Μάιο πρόσθετα μέτρα συνολικού ύψους έως  και 2 δισ. ευρώ, όπως περικοπές μισθών και κοινωνικών παροχών, βρίσκεται  ήδη η κυβέρνηση, για να διασφαλίσει  πώς θα καλύψει τις δημοσιονομικές αποκλίσεις που καταγράφονται στην εκτέλεση του τρέχοντος Προϋπολογισμού και αναμένεται να αυξηθούν λόγω της  εντεινόμενης ύφεσης

Παρότι ο Φεβρουάριος  φαίνεται πως έκλεισε με άνοδο  εισπράξεων φόρων της τάξεως του 10%-13%, λόγω της ρύθμισης χρεών που  ώθησε τον κόσμο στα γκισέ  των εφοριών, δεν διαφαίνεται  πώς μπορεί να καλυφτεί η υστέρηση του 1,3 δισ. ευρώ που καταγράφηκε  τον Ιανουάριο από τους ετήσιους στόχους.

Τα στοιχεία για  την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2012, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα  το υπουργείο Οικονομικών, δείχνουν ότι τον Ιανουάριο του τρέχοντος  έτους τα συνολικά έσοδα του κράτους  εμφάνισαν υστέρηση 487 εκατ. ευρώ έναντι της ετήσιας πρόβλεψης του  Προϋπολογισμού, ενώ σημείωσαν υπέρβαση 812 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 490 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι τον Ιανουάριο  είχε σχηματιστεί πλεόνασμα 154 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το protothema.gr, από  το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η  υστέρηση των εσόδων στο πρώτο  δίμηνο του 2012 θα αγγίζει το 1 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι ίσως υπερβεί  και το 1,5 δισ. ευρώ μέχρι τον Μάρτιο, λόγω της ύφεσης που συνδέεται  κυρίως με τις περικοπές στα εισοδήματα και την πτώση της κατανάλωσης.

Ακόμα και μετά το νέο δάνειο που θα λάβει η χώρα μα, οι χρηματοδοτικές ανάγκες του  Δημοσίου θα πρέπει να καλύπτονται  «εκ των ενόντων» από κρατικά  έσοδα, κάτι που διευκολύνεται και  από τη μείωση των δαπανών που  αναμένεται να προκύψει, που προορίζονται για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Παρά ταύτα, η προαναγγελία της επιβολής των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων περιλαμβάνεται στο κείμενο  του νέου Μνημονίου, όπου αναφέρεται: «Εχουμε δεσμευτεί να πετύχουμε τον δημοσιονομικό μας στόχο και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε διορθωτικά μέτρα στην περίπτωση υποαπόδοσης. Τα διορθωτικά μέτρα, εάν κριθούν αναγκαία, θα περιλαμβάνουν πρόσθετες στοχευμένες μειώσεις στο μισθολογικό κόστος του δημόσιου τομέα και στις κοινωνικές δαπάνες, καθώς και στις αμυντικές δαπάνες».