Νέα τιμολόγηση στα τέλη σύνδεσης της ΔΕΥΑΡ θα ισχύσει για το έτος 2012. Στην προχθεσινή συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου ενέκρινε την απόφαση που είχε λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης, σύμφωνα με την οποία αναπροσαρμόζονται τα τέλη που αφορούν νέες συνδέσεις στο δίκτυο ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης.

Η νέα τιμολογιακή πολιτική περιλαμβάνει αυξήσεις αλλά και μειώσεις στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες Ρεθύμνου, καθώς η ΔΕΥΑΡ αποφάσισε να διαχωρίσει για πρώτη φορά τα τέλη σύνδεσης από τα τέλη χρήσης και να προχωρήσει στην επιβολή ενιαίου κόστους για τους κατοίκους του Ρεθύμνου, του Αρκαδίου, του Νικηφόρου Φωκά και του Λαππαίων, που θα θελήσουν από εδώ και στο εξής να κάνουν συνδέσεις στα δίκτυα της ΔΕΥΑΡ.

Ειδικότερα, τα τέλη ύδρευσης διαμορφώνονται στα 2,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο του κτίσματος. Βάσει αυτού του τιμολογίου, μειώνεται το κόστος στη Δημοτική Ενότητα Ρεθύμνου, όπου η τιμή ήταν 3,37 ευρώ αλλά και στη Δημοτική Ενότητα Αρκαδίου, όπου η τιμή ήταν 3,25 ευρώ.

Αντίθετα, αυξάνονται τα τέλη στη Δημοτική Ενότητα Νικηφόρου Φωκά όπου το κόστος ήταν 1,50 ευρώ και στη Δημοτική Ενότητα Λαππαίων, όπου υπήρχε μικτό κόστος 225 ευρώ, ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα του κτίσματος.

Τα τέλη αποχέτευσης διαμορφώνονται στα 4,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Με το νέο τιμολόγιο ευνοούνται οι κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Ρεθύμνου που θα θελήσουν στο εξής να συνδέσουν το σπίτι ή την επιχείρησή τους στο δίκτυο αποχέτευσης, καθώς μέχρι τώρα η τιμή ήταν 6,19 ευρώ.

Αντίθετα, αυξάνεται το τιμολόγιο στις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες. Στο Αρκάδι, 4,50 ευρώ το τετραγωνικό από 3,25 ευρώ, στο Νικ. Φωκά 4,50 ευρώ από 3,50 ευρώ, ενώ στον πρώην δήμο Λαππαίων το ποσό ήταν μικτό στα 300 ευρώ, ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά του κτίσματος.

Σημειώνεται, πάντως, ότι σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΥΑΡ, στα τέλη αποχέτευσης θα υπάρξει ειδικό τιμολόγιο, κόστους 1 ευρώ ανά τετραγωνικό, για παλαιά κτίσματα, σε συνεκτικά τμήματα οικισμών του Δήμου Ρεθύμνου.

Από φέτος, για πρώτη φορά η ΔΕΥΑΡ θα εισπράττει τέλη άρδευσης, καθώς μετά την πρόσφατη τροποποίηση στη συστατική της πράξη, θα διαχειρίζεται η ίδια η επιχείρηση τα αρδευτικά δίκτυα και όχι ο Δήμος, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη, τα τέλη άρδευσης χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες με κόστος από 150 έως 200 ευρώ, ανάλογα την κατηγορία του υδρομέτρου. Επιπλέον, θα υπολογίζεται το κόστος των εργασιών και η εγγύηση.

Για τη νέα τιμολόγηση των τελών σύνδεσης έτους 2012, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, Στέλιος Παπαδάκης-Πιατάς, σε δηλώσεις του ανέφερε: «Για πρώτη φορά διαχωρίζουμε τα τέλη χρήσης από τα τέλη σύνδεσης, τα οποία αφορούν αποκλειστικά εκείνους που θα θελήσουν από εδώ και πέρα να συνδεθούν στα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης της επιχείρησης. Ήταν απαραίτητο για να γίνει ενοποίηση του τιμολογίου στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες, καθώς υπήρχαν μεγάλες αποκλίσεις και θεωρούμε ότι όλοι οι κάτοικοι του Δήμου μας θα πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση. Σε κάποιες περιοχές υπάρχει μικρή αύξηση στα τέλη, σε κάποιες άλλες η μείωση είναι σημαντική, ενώ υπάρχει ειδικό τιμολόγιο, μόλις 1 ευρώ, για πολύ παλιά κτίσματα σε συνεκτικά τμήματα οικισμών».

Πιθανή αύξηση στα τέλη χρήσης

Μετά την εφαρμογή της νέας τιμολογιακής πολιτικής στα τέλη σύνδεσης, ακολουθεί η επεξεργασία του πλάνου της ΔΕΥΑΡ για τα τέλη χρήσης. Η διοίκηση της επιχείρησης βρίσκεται αυτό το διάστημα στη φάση του υπολογισμού του κόστους ανά Δημοτική Ενότητα, ώστε να ετοιμαστεί συγκεκριμένη πρόταση η οποία θα συζητηθεί στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ και στη συνέχεια θα κατατεθεί προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε διάστημα περίπου 2-3 μηνών.

Σημειώνεται, πάντως, ότι είναι πιθανό η δημοτική επιχείρηση να προχωρήσει σε αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού.

rethnea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook