Τον πέμπτο της βουλευτή απέκτησε η "Δημοκρατική Συμμαχία" με την προσχώρηση στο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη και του βουλευτή Ηλείας Γιώργου Κοντογιάννη. Υπενθυμίζεται πως ο κ.Κοντογιάννης είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του απο το κόμμα της ΝΔ, μιλώντας απο το βήμα της Βουλής και αφήνοντας αιχμές κατα του Αντώνη Σαμαρά πως συρρικνώνει την παράταξη.

Σε γραπτή της δήλωση η πρόεδρος του κινήματος Δημοκρατική Συμμαχία Ντόρα Μπακογιάννη, αναφέρει τα εξής:
«Καλωσορίζουμε στη Δημοκρατική Συμμαχία, έναν ακόμη νέο και αυτοδημιούργητο συναδέλφο, τον πρώτο βουλευτή Ηλείας Γιώργο Κοντογιάννη.

Ο Γιώργος Κοντογιάννης έχει διακριθεί για το ήθος του και την ευπρέπεια τόσο στο κοινοβούλιο όσο και στη δημοσιογραφία και έχει επιδείξει πλούσια κοινοβουλευτική δράση υπηρετώντας με συνέπεια τον τόπο του. Με την απόφασή του αυτή τιμά τους πολίτες που τον εμπιστεύτηκαν και την εντολή τους να μάχεται για τα συμφέροντά τους.


Η συμμετοχή του στο κίνημά μας, δίνει πνοή στη Δημοκρατική Συμμαχία και συμβάλλει στην προσπάθεια που κάνουν χιλιάδες πολίτες που ενεργοποιούνται στη Συμμαχία με στόχο να προχωρήσουν οι μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται για την αναμόρφωση της χώρας μας».


Σε ανακοίνωσή του ο κ. Κοντογιάννης δήλωσε ότι είναι περίοδος που η χώρα χρειάζεται εθνική συνεννόηση και όραμα για το αύριο, ώστε να συγκροτηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για τη συγκρότηση εθνικού μετώπου.

«Ως βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου ενώνω τη φωνή μου με αυτήν της Δημοκρατικής Συμμαχίας, που ως βασική αρχή έχει την έναρξη διαλόγου ουσίας για να διαμορφωθεί ένα νέο Εθνικό Σύμφωνο Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης» τόνισε.

Διευκρινίζει, επίσης, ότι αυτή η επιλογή του δεν σημαίνει ότι απεμπολεί «τους αγώνες που από μικρό παιδί έδωσα για τη ΝΔ, ούτε τις αρχές και τις αξίες μου για μια μεγάλη φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη».


Επισημαίνει παράλληλα ότι η κριτική αυτή την περίοδο είναι εύκολη από όλους και ο θυμός για όσους μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση δικαιολογημένος.

«Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί σκληρά και με θετική σκέψη. Πρέπει να συμμαχήσουμε για το αύριο, αφήνοντας πίσω το κακό χθες» καταλήγει στη δήλωσή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο λόγος που φαίνεται ότι βαραίνει περισσότερο για την ένταξη του Γιώργου Κοντογιάννη στη Δημοκρατική Συμμαχία είναι  η ανάγκη για επίσπευση του οργανωτικού σχεδιασμού του κόμματος, διαδικασία όπου η Ντόρα επιθυμεί να αναθέσει ρόλο στον Ηλείο βουλευτή.

Τώρα πλέον στην Βουλή υπάρχουν πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές που συμμετέχουν στην "Δημοκρατική Συμμαχία". Οι Ντόρα Μπακογιάννη, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Κώστας Κιλτίδης, Λευτέρης Αυγενάκης, Γιώργος Κοντογιάννης.

Εαν σε αυτούς προστεθούν και οι τέσσερεις ανεξάρτητοι βουλευτές της "Δημοκρατικής Αριστεράς" (Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης, Γρηγόρης Ψαριανός) τότε τα δύο αυτά κόμματα των "ανεξάρτητων" χρειάζονται έναν ακόμη βουλευτή για να αποκτήσουν τον αριθμό 10 που είναι αναγκαίος - σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής - για να μπορέσουν να συστήσουν μια κοινοβουλευτική ομάδα η οποία θα έχει όλα τα πλεονεκτήματα και των υπολοίπων κομμάτων.