Είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο ύψους 6.754 ευρώ και από την εφορία δεσμεύτηκε τραπεζικός λογαριασμός του με υπόλοιπο 20,20 ευρώ. Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται, σε έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή όταν η υπόθεση συγκεκριμένου οφειλέτη έγινε αντικείμενο κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Για την υπόθεση αυτή είχε καταθέσει ερώτηση ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης, ζητώντας να ενημερωθεί αν πράγματι ΔΟΥ επέβαλε κατάσχεση τραπεζικής κατάθεσης για οφειλές συγκεκριμένου πολίτη προς το δημόσιο.

Όπως ενημερώνει με το έγγραφο του ο αναπληρωτής υπουργός, η ΔΟΥ επέβαλε αναγκαστική κατάσχεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς του οφειλέτη για ποσό ληξιπρόθεσμων οφειλών 6.754,32 ευρώ. Μετά από θετική δήλωση της τράπεζας, στην οποία αναφέρεται η ύπαρξη τραπεζικού λογαριασμού του συγκεκριμένου οφειλέτη με υπόλοιπο 20,20 ευρώ, αυτό δεσμεύτηκε και αποδόθηκε στη ΔΟΥ.

Ο κ. Οικονόμου θυμίζει ότι με το άρθρο 24 του Ν. 2951/2001 έχει προβλεφθεί η άρση του απορρήτου των κάθε μορφής καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα, για την ικανοποίηση κάθε δανειστή που έχει δικαίωμα κατάσχεσης της περιουσίας του οφειλέτη του και για το χρηματικό ποσό που απαιτείται για την ικανοποίησή του.

Θυμίζει, επίσης, ότι με την έννοια του όρου \”δανειστής\”, εξομοιώνεται και το δημόσιο, το οποίο σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Εσόδων για τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις του μπορεί να επιβάλλει το αναγκαστικό μέτρο της κατάσχεσης στα χέρια τρίτου. Αναφέρει ακόμη και ότι ο Κώδικας Δημοσίων Εσόδων ορίζει ότι με την κοινοποίηση του κατασχετηρίου στον τρίτο επέρχεται αναγκαστική εκχώρηση της κατασχεθείσας χρηματικής απαίτησης στο δημόσιο και δεν προβλέπεται άρση της κατάσχεσης πριν την εξόφληση του χρέους για το οποίο επιβλήθηκε.

Μέσω πιστωτικής θα εισπράττουν τον ΦΠΑ

Φορομπλόκο στη διαφυγή ΦΠΑ με την παροχή κινήτρων χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών από τους καταναλωτές προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Το σχέδιο είναι έτοιμο και απομένει η πολιτική απόφαση για την ενεργοποίησή του. Προβλέπει επιστροφή χρημάτων 1% για κάθε συναλλαγή η οποία θα γίνεται με πλαστικό χρήμα, με παράλληλη άμεση απόδοση του ΦΠΑ στο δημόσιο από τις τράπεζες που μεσολαβούν για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο στις τεχνικές του λεπτομέρειες φέρει την υπογραφή της ομάδας Ράιχενμπαχ, κάθε φορά όπου θα γίνεται συναλλαγή με πλαστικό χρήμα η τράπεζα που μεσολαβεί, πριν αποδώσει τα χρήματα στην επιχείρηση, θα παρακρατά και θα αποδίδει αμέσως τον ΦΠΑ στο δημόσιο.

Η τράπεζα άλλωστε θα είναι αυτή που θα κάνει και τον συμψηφισμό των επιστροφών 1% σε βάρος του δημοσίου -από τα ποσά του αποδιδόμενου ΦΠΑ- ώστε να μπορεί η επιχείρηση να δίνει με την ολοκλήρωση της συναλλαγής την επιστροφή κεφαλαίου στον πελάτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την 1η Ιανουαρίου 2012 μειώθηκε σε 1.500 ευρώ το όριο των συναλλαγών πάνω από το οποίο όλες οι συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων θα πρέπει να γίνονται υποχρεωτικά με χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή τραπεζικών επιταγών.

Σε επίπεδο κόστους, δεδομένου ότι στην Ελλάδα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο αγορές ύψους 5,5 -6 δισ. ευρώ μέσω πιστωτικών καρτών, το δημόσιο θα χάσει 55-60 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο οφέλους, όμως, θα κερδίσει άμεση είσπραξη του ΦΠΑ χωρίς δυνατότητα διαφυγής.
Οι καταναλωτές, από την πλευρά τους, θα κερδίζουν επιστροφή 1 ευρώ για κάθε 100 ευρώ συναλλαγής, μόνο και μόνο επειδή χρησιμοποιούν τις πιστωτικές ή τις χρεωστικές τους κάρτες

Euro2day.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook