Στην τελική ευθεία μπαίνει το PSI. Την ερχόμενη Πέμπτη 8 Μαρτίου, στις 9 το βράδυ (ώρα Κεντρικής Ευρώπης), η ελληνική κυβέρνηση θα γνωρίζει αν το πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου θα έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Αυτό ήταν και το αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής των τραπεζών Εθνική, Alpha, Euro-bank, Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στην οποία παραβρέθηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

«Το ζητούμενο και η μεγάλη αγωνία μας είναι να τελειώσει και να κλείσει με επιτυχία το PSI και με τέτοια συμμετοχή που θα βοηθήσει στη μείωση του χρέους μας», ανέφερε χαρακτηριστικά τραπεζίτης που συμμετείχε στη σύσκεψη.

Ολα θα κριθούν την ερχόμενη Πέμπτη το βράδυ, καθώς τότε κλείνει το βιβλίο προσφορών και η κυβέρνηση θα γνωρίζει πόσοι από τους επενδυτές -που κατέχουν 177 δισ. ευρώ ομόλογα ελληνικού Δημοσίου, τα οποία διέπονται από το ελληνικό δίκαιο- θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής.

Βέβαιη συμμετοχή
Ας σημειωθεί ότι από αυτά τα 177 δισ. ευρώ, τα 60 δισ. ευρώ τα έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία και η συμμετοχή τους είναι βέβαιη.

Επίσης, το βράδυ της Πέμπτης η ελληνική κυβέρνηση θα γνωρίζει εάν θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης, τα γνωστά CACs.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβέρνηση και τραπεζίτες εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η συμμετοχή θα είναι αυξημένη. Διότι το ζητούμενο είναι η συμμετοχή να προσεγγίσει το 90%, ώστε να θεωρηθεί η διαδικασία του PSI επιτυχής.

Επίσης σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χθες στη συνάντηση έγινε γνωστό ότι η ΤτΕ θα δώσει τα αναλυτικά στοιχεία για τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για κάθε τράπεζα, την ερχόμενη εβδομάδα.

Τέλος, σημειώνουμε ότι δεν συζητήθηκε το «φλέγον» θέμα των τελευταίων ημερών που αφορά το «κούρεμα» του ιδιωτικού χρέους νοικοκυριών και επιχειρήσεων από δάνεια.

Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά μετά τη σύσκεψη με τους τραπεζίτες, ο Ευ. Βενιζέλος απάντησε: «Δεν υφίσταται θέμα συνολικής ρύθμισης των δανείων του ιδιωτικού τομέα».

«Στόχος μας είναι το PSI+ να παραμείνει εθελοντικό», δήλωσε χθες ο επικεφαλής της Διεθνούς Ενωσης Τραπεζών Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η ISDA να χρειαστεί να αναθεωρήσει την απόφασή της για το αν το ελληνικό «κούρεμα» συνιστά ή όχι πιστωτικό γεγονός.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook