Σε μια επαναστατική ανακάλυψη οδηγήθηκαν Αμερικανοί επιστήμονες, η οποία έχει να κάνει με νέες μεθόδους γονιμότητας. Οι ερευνητές ανακάλυψαν και ήδη πήραν από τις ωοθήκες έξι γυναικών, ηλικίας 22 έως 33 ετών, βλαστικά κύτταρα που μπόρεσαν στη συνέχεια να παράγουν στο εργαστήριο νέα ωάρια.

Το γεγονός αυτό καταρρίπτει το μέχρι τώρα καθιερωμένο δόγμα, που υποστηρίζει εδώ και περίπου 60 χρόνια, ότι οι γυναίκες γεννιούνται έχοντας στις ωοθήκες τους όλα τα ωάρια που θα παράγουν στη διάρκεια της ζωής τους και ότι, κατά κανένα τρόπο, δεν είναι δυνατό να ανανεώσουν αυτό το απόθεμα. Τώρα αποδεικνύεται ότι, χάρη στην ανακάλυψη και αξιοποίηση των κατάλληλων βλαστικών κυττάρων, θα είναι δυνατό οι γυναίκες στο μέλλον να «προικιστούν» με πρόσθετα ωάρια, ίσως και απεριόριστα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπαραγωγικό βιολόγο Τζόναθαν Τίλι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης εφάρμοσαν πρώτα την τεχνική τους με επιτυχία σε ποντίκια και, στη συνέχεια, την επανέλαβαν σε ανθρώπους.

Για πρώτη φορά το 2009 είχαν απομονωθεί από ερευνητές στη Σαγκάη παρόμοια βλαστικά κύτταρα σε ποντίκια, όμως τότε ακόμα υπήρχαν αμφιβολίες κατά πόσο ανάλογα αναπαραγωγικά βλαστοκύτταρα υπήρχαν στους ανθρώπους. Ο ίδιος ο Τίλι είχε από το 2004 ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, όταν είχε ισχυριστεί ότι τα θηλυκά θηλαστικά δεν έχουν ένα δεδομένο αριθμό ωαρίων, αλλά συνεχίζουν να παράγουν κύτταρα που δημιουργούν ωάρια. Τώρα φαίνεται πως η θεωρία του δικαιώνεται πειραματικά.

Όπως δήλωσε ο Τίλι, «υπάρχει πλέον η αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο μόνο για τη βιολογία των ποντικιών, αλλά και ότι υπάρχει ένας πληθυσμός ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων στον ιστό (των ωοθηκών) των νεαρών ενηλίκων γυναικών».

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατάφεραν να απομονώσουν ωογενετικά βλαστικά κύτταρα, τα οποία, όταν στη συνέχεια καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο, αυθόρμητα γέννησαν φυσιολογικά ωοκύτταρα.

Προς το παρόν, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπάρχει απόδειξη ότι αυτά τα βλαστικά κύτταρα μπορούν να δημιουργήσουν νέα ωάρια με φυσικό τρόπο μέσα στο σώμα, ούτε αν αυτά τα νέα ωάρια είναι σε θέση να παράγουν μωρά, όμως οι ενδείξεις, κατά τον Τίλι, αυτό δείχνουν.

Θα ακολουθήσει το επόμενο στάδιο της έρευνας, κατά το οποίο αυτά τα ωοκύτταρα που προέρχονται από τα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα, θα γονιμοποιηθούν με σπέρμα για να ελεγχθεί κατά πόσο μπορούν να σχηματίσουν ένα έμβρυο, κάτι που ήδη έχει καταστεί εφικτό με τα πειραματόζωα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook