Το Φανάρι επισκέφτηκε το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος θα έχει κατ\’ ιδίαν συνομιλίες με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ικανοποιημένος για την αλλαγή της στάσης της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο δήλωσε ο πατριάρχης Βαρθολομαίος μετά από τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο Φανάρι.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα λυθούν τελικά όλα τα ζητήματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την ομογένεια, ενώ από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε τη βούληση της τουρκικής κυβέρνησης να προχωρήσει στον δρόμο της αρμονικής συνύπαρξης όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Τουρκία.

\”Οι παραδόσεις και τα έθιμα των ρωμαίικων, χριστιανικών κοινοτήτων αποτελούν κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά\”, φέρεται να είπε ο Τούρκος υπουργός στη συνάντηση που είχε με τον οικουμενικό πατριάρχη.

Αναφέρθηκε στις εμπειρίες του με τους Κωνσταντινουπολίτες της διασποράς και τη «ρωμαίικη» παράδοση της Κωνσταντινούπολης και τόνισε την εκτίμηση που έχει στις επιτυχίες και την καταξίωση των Κωνσταντινουπολιτών διεθνώς, επαναλαμβάνοντας τη λύπη του για όσα συνέβησαν στο πρόσφατο παρελθόν.

Επανέλαβε στον οικουμενικό πατριάρχη την επιθυμία του να επισκεφθεί τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και τη \”σημαντική βιβλιοθήκη της\”.

Ο πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχήθηκε οι αλλαγές που πραγματοποιούνται να συνεχιστούν και υπενθύμισε ότι το Πατριαρχείο βρίσκεται \”ριζωμένο\” στην Κωνσταντινούπολη για περισσότερους από 17 αιώνες.

Μέσω του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβουτογλου, με τον οποίον συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα στο Φανάρι, ο οικουμενικός πατριάρχης μετέφερε ευχές για την υγεία του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει υποβληθεί τους τελευταίους μήνες σε δύο εγχειρήσεις στο έντερο

\”Προσευχόμαστε καθημερινά για την υγεία του\”, φέρεται να είπε ο πατριάρχης Βαρθολομαίος στον Αχμέτ Νταβούτογλου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο \”Ανατολή\”.

\”Η υγεία του πρωθυπουργού, είναι σημαντική, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά για όλη την περιοχή και την παγκόσμια ειρήνη\”, φέρεται να είπε ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Η επίσκεψη γίνεται στο πλαίσιο των επαφών που έχει η τουρκική κυβέρνηση με τις ηγεσίες των μειονοτήτων στην Τουρκία ενόψει προετοιμασίας του νέου Συντάγματος.

Η επίσκεψη είναι συμβολικά χαρακτηριστική των νέων σχέσεων που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ του τουρκικού κράτους και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κορυφαίου θεσμού που αντανακλά και στις σχέσεις με όλες τις ιστορικά σημαντικές χριστιανικές μειονότητες στην Τουρκία .

Η τελευταία ανάλογη επίσκεψη ανατρέχει στην εποχή των κυβερνήσεων του Δημοκρατικού Κόμματος υπό την ηγεσία του Αντνάν Μεντερές στη δεκαετία του 1950.

Τον Ιανουάριο του 2011 το Φανάρι επισκέφθηκε για πρώτη φορά αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, ο κ. Μπουλέντ Αρίντς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook