ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη φορολόγηση των ακινήτων σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που επεξεργάζεται, μαζί με τους επικεφαλής της τρόικας, τη θεσμοθέτηση νέου φόρου, με στόχο να εισπράττει τουλάχιστον 2,3 δισ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα, εξετάζεται η αύξηση του κόστους εκκίνησης (ΚΕ) και του ελάχιστου κόστους κατασκευής οικοδομής (ΕΚΚΟ) παράλληλα με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα.

Ειδικότερα:
Με παρέμβαση στη διαβούλευση για τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση, η τρόικα θέτει συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για το σχέδιο ενοποίησης των φόρων κατοχής στα ακίνητα. Υπενθυμίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία έχει υποβάλει πρόταση για κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και αντικατάστασή του με έναν ενιαίο φόρο ακινήτων.

Από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τέθηκε υπόψη το γεγονός ότι η τρόικα δεν επιτρέπει απώλεια εσόδων και ότι μόνο από το ειδικό τέλος που εισπράττεται μέσω ΔΕΗ τα έσοδα φθάνουν το 1,7 δισ. ευρώ τον χρόνο. Ως εκ τούτου συμφωνήθηκε είτε ο νέος φόρος να διαρθρωθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε τα έσοδα που θα αποφέρει να ισούνται τουλάχιστον με το άθροισμα των εσόδων από τον ΦΑΠ και το ειδικό τέλος, δηλαδή να υπερβαίνουν τα 2,3 δισ. ευρώ τον χρόνο είτε τα έσοδα που θα χαθούν από την κατάργηση του ειδικού τέλους να διασφαλιστούν από άλλα φορολογικά μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος. Σε κάθε περίπτωση, τυχόν ενοποίηση του ΦΑΠ και του ειδικού τέλους σε έναν ενιαίο φόρο ακινήτων θα σημάνει τον περιορισμό ή την κατάργηση του αφορολογήτου των 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στον ΦΑΠ καθώς και την επιβολή φόρου κατοχής και στα αγροτεμάχια, τους αγρούς και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίων πόλεων και σήμερα απαλλάσσονται από τον φόρο.

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων βρίσκεται και πρόταση για την αύξηση του κόστους εκκίνησης (ΚΕ) και του ελάχιστου κόστους κατασκευής οικοδομής (ΕΚΚΟ) στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της αγοράς και η επέκταση του ΕΚΚΟ σε όλες τις οικοδομικές άδειες (νέες κατασκευές και ανακατασκευές), καθώς και στις εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας. Στόχος του μέτρου αυτού είναι να περιοριστεί η φοροδιαφυγή στο κύκλωμα της οικοδομής, καθώς οι ιδιοκτήτες προκειμένου να συνδεθούν με τη ΔΕΗ θα υποχρεωθούν να προσκομίζουν πολύ περισσότερα και πολύ μεγαλύτερης αξίας φορολογικά στοιχεία για να καλύψουν τα σημαντικά υψηλότερα ποσά του ΕΚΚΟ που θα προκύπτουν.

Το σχέδιο αυτό θα προχωρήσει παράλληλα με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ώστε να προσεγγίσουν τα επίπεδα των πραγματικών τιμών της αγοράς. Σύμφωνα με το μνημόνιο, το μέτρο αυτό προβλέπεται να επιβληθεί από τον Ιούνιο. Τυχόν εφαρμογή του θα εκτοξεύσει στα ύψη όλους τους φόρους που επιβάλλονται στην απόκτηση και την κατοχή ακίνητης περιουσίας.

Το τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ πιέζει και για την επιβολή αυτοτελούς φορολογίας με συντελεστή 20% στα εισοδήματα από ακίνητα. Τυχόν εφαρμογή του μέτρου αυτού θα προκαλέσει αυξήσεις στις φορολογικές επιβαρύνσεις για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μέχρι 16.000 ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται και πάσης φύσεως μισθώματα.

express.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook