Στοιχεία για πάνω από 800.000 εμβάσματα σε τράπεζες του εξωτερικού από περισσότερους από 200.000 Ελληνες επεξεργάζονται οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, ταξινομώντας τα ποσά και το είδος των καταθέσεων και διερευνώντας το φορολογικό προφίλ του καταθέτη.

Από τη μέχρι στιγμής επεξεργασία προκύπτει ότι πάνω από 10.000 άτομα «έβγαλαν» στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011 ποσά άνω των 100.000 ευρώ ο καθένας, και αυτοί είναι που ελέγχονται κατά προτεραιότητα για το αν δήλωσαν τους τόκους των καταθέσεων και αν τα εισοδήματά τους δικαιολογούν τα ποσά της κατάθεσης.

Αρμόδιος παράγοντας έλεγε ότι οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν «από τα πάνω προς τα κάτω», δηλαδή από τους φορολογούμενους που έστειλαν στο εξωτερικό τα μεγαλύτερα ποσά και όσο προχωρούν οι έλεγχοι θα κατεβαίνουμε και σε μικρότερα εμβάσματα.

Τα δεδομένα από την ταξινόμηση του αρχείου με τα εμβάσματα που έχουν συγκεντρωθεί από τις τράπεζες στην Ελλάδα, καθώς και από ξένες τραπεζικές αρχές στο πλαίσιο εφαρμογής όρων σύμβασης που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τον ΟΟΣΑ θα εισαχθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχων «elenxis» και με βάση τα «κριτήρια επικινδυνότητας» για φοροδιαφυγή αυτόματα θα εκδοθούν οι σχετικές εντολές ελέγχου και οι κλήσεις από την Εφορία στους φορολογούμενους.

Ελεγχοι

Σε πρώτη φάση οι έλεγχοι εστιάζονται στους τόκους των καταθέσεων και ήδη έχουν αποσταλεί στις αρμόδιες Εφορίες στοιχεία καταθετών, προκειμένου να διασταυρώσουν αν έχουν υποβάλει δήλωση για τα εισοδήματα από τόκους και έχουν καταβάλει τον φόρο 10% επί του ποσού των τόκων.

Σε δεύτερη φάση, και αφού «φακελωθούν» οι ύποπτοι για φοροδιαφυγή καταθέτες του εξωτερικού, τα εμβάσματα θα αντιπαραβληθούν με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για να διαπιστωθεί η νόμιμη ή μη προέλευση των χρημάτων τους (πόθεν έσχες).

Ειδικότερα, τα ποσά των καταθέσεων θα συγκρίνονται με τα εισοδήματα που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος κατά την τελευταία τουλάχιστον 10ετία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν δικαιολογούνται. Στην περίπτωση που δεν δικαιολογούνται θα φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα που ίσχυε το έτος κατά το οποίο αποκτήθηκαν και ο συντελεστής φθάνει μέχρι και 45%.

Στο υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι δεν έχουν κανέναν λόγο να ανησυχούν για τους ελέγχους οι φορολογούμενοι που έχουν μεταφέρει στο εξωτερικό χρήματα τα οποία προέρχονται από εισόδημα που έχει φορολογηθεί και έχουν δηλώσει στη φορολογική τους δήλωση την ύπαρξη των καταθέσεων, αποδίδοντας τον φόρο για τους τόκους που εισέπραξαν.

Εκτός από τα εμβάσματα, έλεγχοι διενεργούνται και στις συναλλαγές μεγάλης αξίας από κατόχους πιστωτικών καρτών, οι οποίες έχουν εκδοθεί από τράπεζες του εξωτερικού.

Τα στοιχεία για τις τραπεζικές συναλλαγές που έχει συγκεντρώσει το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι Ελληνες με ξένες πιστωτικές κάρτες πραγματοποιούσαν αναλήψεις μεγάλων ποσών, καθώς και συναλλαγές, και ελέγχεται αν τα χρήματα αυτά δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook