Zήτημα λήψης πρόσθετων μέτρων εντός του 2012 προκύπτει από τις δραματικές αποκλίσεις που εμφανίζουν τον μήνα Ιανουάριο έσοδα και δαπάνες, ακόμα και έναντι των νέων αναθεωρημένων στόχων.

Τα έσοδα του προϋπολογισμού υστερούν κατά 470 εκατ. ευρώ, οι δαπάνες υπερβαίνουν τους στόχους κατά 951 εκατ. ευρώ και η συνέχεια είναι ιδιαίτερα δύσκολη δεδομένου ότι η ύφεση βαθαίνει και οι εισπράξεις από το φορολογικό τομέα καθίστανται αβέβαιες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού τον Ιανουάριο ανήλθε σε 490 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος ύψους 154 εκατ. ευρώ, τον Ιανουάριο του 2011, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού τον πρώτο μήνα του έτους διαμορφώθηκε στα 33 εκατ. ευρώ, από πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 747 εκατ. ευρώ, τον Ιανουάριο του 2011.

Πού αποδίδεται η υστέρηση

Η υστέρηση των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού που καταγράφηκε τον Ιανουάριο, αποδίδεται από το υπουργείο Οικονομικών κυρίως στη μείωση των εσόδων από άμεσους φόρους λόγω της λήξης της έκτακτης εισφοράς σε κερδοφόρες επιχειρήσεις που είχε επιβληθεί το 2011 και στη μείωση των εσόδων από έμμεσους φόρους (κυρίως ΦΠΑ) εξαιτίας του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης (περίπου κατά -9,3% σε ετήσια βάση σε πραγματικές τιμές).

Εντούτοις, προσθέτει το ΥΠΟΙΚ, σημαντική πρόοδος σημειώθηκε στη συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω της εντατικοποίησης των σχετικών ελέγχων, καθώς και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης λόγω της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης καπνού.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook