Σεμνότητα καλεί την ίδια του τη χώρα να επιδείξει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα "Welt am Sonntag".

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο κ. Βεστερβέλε προειδοποιεί για τους κινδύνους από την κακή διαχείριση της ισχύος, ενώ, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τονίζει ότι δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στην συζήτηση η οποία μπορεί να προκαλέσει νέα σύγχυση στις αγορές.

"Στην Ευρώπη εκλαμβάνεται η Γερμανία σήμερα ως χώρα με ιδιαίτερη ισχύ και επιρροή. Σε όλη την Ευρώπη γίνεται μια συζήτηση για τον ρόλο της Γερμανίας στην κρίση χρέους. Τώρα θα αποφασιστεί ποια εικόνα της Γερμανίας θα εμπεδωθεί στην Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια. Αυτή την φάση πρέπει εμείς να την διαμορφώσουμε με σοφία", επισημαίνει ο κ. Βεστερβέλε και τονίζει ότι ειδικά ο ισχυρός έχει την υποχρέωση να διαχειρίζεται την ισχύ του με ευαισθησία και υπευθυνότητα.

"Όποιος κραδαίνει ", λέει χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προοπτικές της Ελλάδας και το ενδεχόμενο να χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης, ο κ. Βεστερβέλε σημειώνει ότι δεν επιθυμεί να συμβάλει στην ανασφάλεια των πολιτών και των αγορών.

"Έτσι κι αλλιώς, ήδη ως σήμερα, έχει γίνει πολλή σπέκουλα, ακόμη και από υπεύθυνους φορείς, οι οποίοι, κανονικά, θα έπρεπε να καθησυχάζουν την κατάσταση", λέει και αντιτείνει την σημασία "να ανοίξει το επόμενο κεφάλαιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης", προτείνοντας την απευθείας εκλογή "Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης" και την εισαγωγή ευρωπαϊκού Συντάγματος, το οποίο θα εγκριθεί με δημοψηφίσματα.

 

capital.gr