Φρένο» στις απειλές πολέμου και σε μία ενδεχόμενη μονομερή επίθεση του Ισραήλ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν επιχειρεί να βάλει ο Μπαράκ Ομπάμα πριν ημέρα πριν υποδεχθεί τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο Λευκό Οίκο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική βία για να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος ενώπιον του ισχυρού φιλο-ισραηλινού λόμπι AIPAC, προειδοποίησε όμως -δείχνοντας το Ισραήλ- ότι «τόσες αόριστες κουβέντες για πόλεμο» το μόνο που κάνουν είναι να βοηθούν την Τεχεράνη και να ανεβάζουν τις τιμές του πετρελαίου.

«Για χάρη της ασφάλειας του Ισραήλ, της ασφάλειας της Αμερικής και της ειρήνης και της ασφάλειας του κόσμου, τώρα δεν είναι η στιγμή για θορυβώδεις απειλές» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την ετήσια σύνοδο του AIPAC (Α­με­ρι­κα­νο-ισ­ρα­η­λι­νή Ε­πι­τρο­πή Δη­μο­σί­ων Υ­πο­θέσεων) στην Ουάσινγκτον.

«Τώρα είναι η στιγμή να αφήσουμε την αυξημένη πίεση να αποδώσει, και να διατηρήσουμε την ευρεία διεθνή συμμαχία που έχουμε οικοδομήσει» σημείωσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ -ο οποίος θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου- ουσιαστικά καλεί το Ισραήλ να δώσει χρόνο στις κυρώσεις για την περαιτέρω απομόνωση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Ταυτόχρονα, προειδοποιεί την Τεχεράνη να μην δοκιμάσει την αποφασιστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, και παράσχει διαβεβαιώσεις στο Ισραήλ.

«Δεν χρειάζεται να βασίζεστε στα λόγια μου. Μπορείτε να κοιτάξετε τις πράξεις μου» δήλωσε στη σύνοδο υπογραμμίζοντας: «Ήμασταν εκεί για το Ισραήλ. Κάθε φορά».

Στο βήμα του συνεδρίου είχε ανέβει λίγη ώρα νωρίτερα ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες, λέγοντας ότι ένα πυρηνικό Ιράν θα ήταν απειλή για ολόκληρο τον κόσμο, όχι μόνο για την ασφάλεια του Ισραήλ.

«Το Ιράν είναι ένα καθεστώς διαβολικό, σκληρό και ηθικά διεφθαρμένο. […] Βασίζεται στην καταστροφή και αποτελεί προσβολή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η ειρήνη είναι πάντα η επιλογή μας, όμως εάν αναγκαστούμε να πολεμήσουμε, πιστέψτε με: θα επικρατήσουμε» δήλωσε ο Σιμόν Πέρες.

Την ίδια στιγμή, στο Ισραήλ ο υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της ισραηλινής ακροδεξιάς Άβινγκτορ Λίμπερμαν δήλωνε ότι η αμερικανική πίεση δεν πρόκειται να επηρεάσει τις αποφάσεις του Ισραήλ ως προς τη διαχείριση της κατάστασης. «Είμαστε ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος, και στο τέλος, το κράτος του Ισραήλ θα λάβει τις πιο σωστές αποφάσεις όπως το κρίνει» ανέφερε.

Στο ετήσιο συνέδριο του φιλο-ισραηλινού λόμπι AIPAC πρόκειται να μιλήσει το βράδυ της Δευτέρας ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook