Το βράδυ της ερχόμενης Πέμπτης, οπότε εκπνέει η προθεσμία για συμμετοχή των ιδιωτών στο εθελοντικό \”κούρεμα\” χρέους και στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, θα κριθεί εάν η Ελλάδα μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα για δραστική απομείωση του ελληνικού χρέους, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ.

Παρότι ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών, Τσαρλς Νταλάρα, δηλώνει αισιόδοξος, στέλνοντας μήνυμα στους ιδιώτες ομολογιούχους να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή των τίτλων (διαβάστε εδώ σχετικά) , μόνο εύκολος δεν είναι ο δρόμος γα την ελληνική κυβέρνηση, που θα πρέπει να κάνει «άλματα» για να φτάσει «στην πηγή».

Άμεσα και μέχρι τις 8 Μαρτίου πρέπει να έχει επιτευχθεί ένα υψηλό ποσοστό ανταπόκρισης των ομολογιούχων που θα δεχτούν να διακρατήσουν τα νέα ελληνικά ομόλογα ως το 2042. Παράλληλα η κυβέρνηση –η οποία αισιοδοξεί για επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος χωρίς να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CAC’s), παρά το μουδιασμένο ξεκίνημα της διαδικασίας – πρέπει να εκδόσει και δεκάδες αποφάσεις, για τη μείωση των λειτουργικών δαπανών του δημοσίου, τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών, των εφημεριών των γιατρών αλλά και του επιδόματος ανεργίας, προκειμένου να δώσουν το οριστικό «ΟΚ» οι δανειστές.

Μέχρι τις 14 Μαρτίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί με επτιυχία το PSI, ώστε να εκταμιευθεί άμεσα η πρώτη δόση του νέου δανείου και με αυτά να πληρωθεί το ομόλογο-μαμούθ ύψους 14,5 δισ. ευρώ, το οποίο λήγει στις 20 Μαρτίου.
Μόλις ολοκληρωθεί και ο τυπικός έλεγχος της Τρόικας, που θα επιβεβαιώσει ότι έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες, τότε θα εκταμιευθούν και τα υπόλοιπα χρήματα.

Στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μέχρι τον Ιούνιο, περιλαμβάνονται και ότ θα έχουν οριστικοποιηθεί και ανακοινωθεί τα μέτρα της περιόδου 2013 – 2014. Θα περιλαμβάνουν μεγάλες περικοπές δαπανών και θα προκύψουν από μελέτη, η οποία αυτή διεξάγεται από το υπουργείο Οικονομικών με τη βοήθεια τρίτου ανεξάρτητου συνεργάτη, που θα υποδείξει στην κυβέρνηση τομείς δαπανών, που θα μπορούσαν να περικοπούν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook