Η γενική συνέλευση των αντιπροσώπων της Ένωσης Ηρακλείου έγινε με πολύ μεγάλη συμμετοχή πράγμα που δείχνει το ενδιαφέρον του αγροτικού κόσμου για το μέλλον των οργανώσεων του. Η δυσπιστία όμως για τις εξελίξεις στην Ένωση Ηρακλείου ήταν διάχυτη, καθώς πολλοί αντιπρόσωποι ζήτησαν εκτενή ενημέρωση για τα οικονομικά, πράγμα δύσκολο στο πλαίσιο μίας γενικής συνέλευσης με συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη.

Αρκετοί διαμαρτυρήθηκαν επειδή δεν τους δόθηκε η μελέτη βιωσιμότητας για να τη μελετήσουν πριν ψηφίσουν για τη μετεξέλιξη της Ένωσης. Πολλοί αντιπρόσωποι εξέφρασαν επίσης διαμαρτυρίες επειδή όπως έλεγαν δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως για το αντικείμενο της γενικής συνέλευσης και συγκεκριμένα για την εφαρμογή του νέου νόμου. Από την πλευρά τους, υπηρεσιακοί και διοικητικοί παράγοντες της ΕΑΣΗ έλεγαν ότι είχαν προηγηθεί ενημερωτικές συνελεύσεις για τις οποίες όμως δεν εκφράστηκε το ίδιο ενδιαφέρον.

Μεταξύ των επικεφαλής των συνεταιρισμών στα χωριά και αντιπροσώπων στην ΕΑΣΗ υπάρχουν τάσεις απόσχισης από τη «μητέρα» συνεταιριστική οργάνωση. Κι αυτό, διότι πολλοί επικαλούνται ότι δεν θα είναι λειτουργικός ένας συνεταιρισμός που θα εκτείνεται από τη Βιάννο μέχρι το Φόδελε (από νοτιοανατολικά μέχρι βορειοδυτικά του νομού Ηρακλείου).

Η βαθύτερη αιτία όμως που εκφράστηκε και μέσα στη γενική συνέλευση, είναι η επιφυλακτικότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι συνεταιριστές στα χωριά την απώλεια των περιουσιακών στοιχείων τους και τη «μεταφορά» τους στις ιδιοκτησίες της νέας συνεταιριστικής οργάνωσης που θα προέλθει από τη μετατροπή της Ένωσης Ηρακλείου. Θα είναι βιώσιμος ο νέος συνεταιρισμός ή θα χαθούν οι περιουσίες που με κόπο απόκτησαν οι πρόγονοι των σημερινών συνεταιριστών, είναι ένα ερώτημα που απασχολεί τους επικεφαλής των Α.Σ.Ο.

Ωστόσο, από την πλευρά τους οι επικεφαλής της ΕΑΣ Ηρακλείου (η Ένωση σύντομα θα αλλάξει όνομα) υπηρεσιακοί και διοικητικοί παράγοντες πρότειναν μία τρίτη λύση στους συνεταιρισμούς που δεν θα συγχωνευθούν στη νέα οργάνωση: Να αγοράσουν μερίδες. Πιο συγκεκριμένα, οι συνεταιρισμοί που θα αποφασίσουν να παραμείνουν αυτόνομοι έχουν, όπως ειπώθηκε, τη δυνατότητα να αγοράσουν από μία συνεταιριστική μερίδα ο καθένας, για να μην αποκοπούν εντελώς από την πρώην Ένωση. Το σύνολο όμως των μερίδων αυτού του τύπου, δεν μπορεί να ξεπερνά το 3% επί του συνόλου του συνεταιριστικού κεφαλαίου της νέας οργάνωσης.

Οι αποφάσεις

Τελικά, υπέρ της μετεξέλιξης της Ένωσης Ηρακλείου σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό ψήφισαν 93 αντιπρόσωπο, 12 πρότειναν να μετατραπεί σε Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη και 25 ψήφισαν «παρών» (ήταν εκείνοι που πρότειναν να αναβληθεί η συνέλευση για να ενημερωθούν καλύτερα και να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους στα χωριά).

Ο πρόεδρος της συνεταιριστικής οργάνωσης Ανδρέας Στρατάκης δήλωσε δικαιωμένος από το αποτέλεσμα, τόνισε όμως ότι ο δρόμος είναι μακρύς μέχρι τη μετεξέλιξη της συνεταιριστικής οργάνωσης βάσει του νέου νόμου.
Μέχρι τις 10 Απριλίου χρειάζεται οι συνεταιρισμοί να αποφασίσουν στις γενικές συνελεύσεις τους αν θα συμπορευθούν με τη νέα συνεταιριστική οργάνωση. Θα ακολουθήσει η καταστατική νέα γενική συνέλευση της οργάνωσης και έως τις 30 Ιουνίου ορίζεται να γίνουν εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης.

(agronews.gr/Π.Λασηθιωτάκη)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook