Την πεποίθηση πως η δημοσία πρόσκληση που απηύθυνε η Ελληνική Δημοκρατία στις 24 Φεβρουαρίου στους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων για την ανταλλαγή χρέους θα έχει αίσια έκβαση εκφράζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

 «Στις 9 ώρα το βράδυ της Πέμπτης 8 Μαρτίου θα ξέρουμε το σύνολο της συμμετοχής. Από αυτό θα κριθούν και οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν. Από τις πρόδρομες ενδείξεις είμαστε αισιόδοξοι ότι η συμμετοχή θα ανέλθει στα επιθυμητά επίπεδα», δηλώνει στο in.gr υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνεται πως από ύψος της συμμετοχής των επενδυτών θα κριθεί το εάν θα ενεργοποιηθούν ή όχι οι ρήτρες συλλογικής δράσης κάτι που θα μεταλλάξει τον εθελοντικό χαρακτήρα του PSI. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο στόχος που θεωρείται αυτήν τη στιγμή επιτεύξιμος είναι το ποσοστό συμμετοχής να κινηθεί μεταξύ 75% και 90%. Σε κάθε περίπτωση η ενεργοποίηση των CACs θα αποφασισθεί στη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup της Παρασκευής 9 Μαρτίου.

Και στο πλαίσιο της εθελοντικής προσέγγισης και σε αυτό της μη εθελοντικής ο στόχος είναι το πρώτο σκέλος του PSI που αφορά στα ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο ύψους 177 δισ. ευρώ να ολοκληρωθεί στις 12 Μαρτίου. Θα ακολουθήσει στις αρχές Απριλίου η διαδικασία για τα ομόλογα που διέπονται από ξένο δίκαιο ύψους 29 δισ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα Δευτέρα και το αργότερο αύριο Τρίτη θα συνεδριάσουν οι Διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να εγκρίνουν την συμμετοχή των ιδρυμάτων στο PSI. Οι ελληνικές και ξένες τράπεζες έχουν ήδη εγγράψει στα οικονομικά τους αποτελέσματα προβλέψεις μεγαλύτερες του 53,5% που είναι το ποσοστό της ονομαστικής απομείωσης του χρέους και εκτιμάται πως μέχρι το πρωί της Πέμπτης θα δηλώσουν τη συμμετοχή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του PSI.

Τα ομόλογα που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία και ασφαλιστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα ανέρχονται σε 75 δισ. ευρώ, ήτοι στο 36% του συνολικού ιδιωτικούς χρέους. Οι ξένες τράπεζες που διακρατούν 55 – 60 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους εκτιμάται πως θα μπουν και αυτές έγκαιρα στη πλατφόρμα. Έτσι, θα συγκεντρωθεί κατά ελάχιστο ένα ποσό κοντά στο 120 – 130 δισ. ευρώ που είναι αρκετό για να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης.

Πάντως ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κ. Πέτρος Χριστοδούλου σε συνέντευξη που παρεχώρησε στους New York Times δήλωσε πως «είμαστε κοντά στον στόχο για καθολική συμμετοχή», προσθέτοντας πως αν το PSI δεν προχωρήσει οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα απολέσουν στην επόμενη φάση τα κίνητρα του υφιστάμενου προγράμματος. Για το εάν θα υπάρξει διαφορετική μεταχείριση μεταξύ ομολογιούχων ο κ. Χριστοδούλου ξεκαθάρισε πως το pari passu θα ισχύσει απόλυτα. «Δεν μπορεί σε έναν επενδυτή να υπάρξει απομείωση 70% και σε άλλον να πληρωθεί στο άρτιο το ομόλογο που κατέχει».

Θετική συμβολή στη διαδικασία έχει και το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) το οποίο έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία 24ωρα συνεχόμενες παρεμβάσεις για το θέμα υποστηρίζοντας σθεναρά τις πρόσφατες συμφωνίες ανάμεσα στην Ελλάδα, τις αρχές της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ για το νέο πρόγραμμα προσαρμογής, συμπεριλαμβανομένων των όρων της εθελοντικής ανταλλαγής των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που κατέχουν οι ιδιώτες.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook