Στα γραφεία του Οργανισμού Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης βρέθηκε ο Δήμαρχος Γόρτυνας, Νίκος Σχοιναράκης όπου είχε εφ όλης συζήτηση με τον Γενικό Διευθυντή Θέμη Μαγκανά και τον προϊστάμενο της διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και Μελετών, Μανώλη Δολαψάκη.

Η είδηση που προέκυψε έχει να κάνει με τον βιολογικό καθαρισμό Αγίας Βαρβάρας, ένα έργο για το οποίο αν κι είχε προκύψει ανάδοχος κατά την δημοπράτησή του, εν τούτοις θα επαναδημοπρατηθεί εκ νέου, όπως και το αποχετευτικό δίκτυο του ίδιου οικισμού. Ο λόγος έχει να κάνει με το γεγονός πως σύμφωνα με το νέο νόμο τα μέλη της επιτροπής δημοπρασιών θα πρέπει να προκύψουν μετά από κλήρωση κι όχι από ορισμό κι έτσι προς αποφυγή τυχόν ενστάσεων, που θα επιφέρουν πολύμηνη καθυστέρηση, οι δυο δημοπρατήσεις θα επαναληφθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου. Να σημειωθεί πως αυτός ήταν ο λόγος που η δημοπράτηση του αποχετευτικού δικτύου, που είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, απεδείχθη άγονη, καθώς οι ενδιαφερόμενοι εργολάβοι δεν κατέθεσαν προσφορές.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν επί τάπητος όλες οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μεταξύ του Δήμου και ΟΑΝΑΚ, ενώ έγινε αναφορά και master plan που θα καταρτιστεί και θα αφορά τις μελέτες βιολογικών για όσους οικισμούς δεν διαθέτουν και το οποίο θα είναι έτοιμο μέχρι τον Μάιο.

Επίσης έγινε λόγος για τις μελέτες που θα ανατεθούν στο εγγύς μέλλον στον Οργανισμό για να τις εκπονήσει, ανάμεσά τους κι αυτή του βιολογικού καθαρισμού Μεγάλη Βρύσης-Αγίου Θωμά, για την οποία οι εκπρόσωποι του ΟΑΝΑΚ δεσμεύτηκαν πως θα είναι έτοιμη εντός τριών μηνών από την ημέρα που θα πάρει ΦΕΚ η απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης για την οριοθέτηση-διευθέτηση του ρέματος Μεγάλης Βρύσης.

«Έγινε μια συνάντηση σε πολύ καλό κλίμα κατά την οποία αναφερθήκαμε σε όλα τα θέματα που άπτονται της συνεργασίας μεταξύ των δυο πλευρών και δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις για τα προβλήματα που είχαν προκύψει έως σήμερα.

Οι κ.κ. Μαγκανάς και Δολαψάκης με ενημέρωσαν αναλυτικά για το στάδιο που βρίσκονται οι διάφορες μελέτες και δεσμεύτηκαν πως μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουν επαναδημοπρατηθεί τόσο ο βιολογικός καθαρισμός όσο και το αποχετευτικό δίκτυο της Αγίας Βαρβάρας. Επίσης αναφερθήκαμε στο master plan που θα δημιουργηθεί για τους οικισμούς που δεν διαθέτουν βιολογικούς, ώστε να καταγράψουμε ποια χωριά μπορούν να εξυπηρετηθούν από κοινές εγκαταστάσεις και ποιες εκτάσεις θα πρέπει να αγοράσει ο Δήμος για την κατασκευή των μονάδων.

Μιλήσαμε ακόμα για το θέμα της λειτουργίας και συντήρησης των υφιστάμενων βιολογικών καθαρισμών. Ένα επίσης φλέγον θέμα που μας απασχόλησε ήταν αυτό του φράγματος στην περιοχή Κούτελα στις Στέρνες, που ναι μεν διαθέτει μελέτη από το 2001, ωστόσο υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε αυτήν.

Έτσι ο ΟΑΝΑΚ θα αναλάβει να την επικαιροποιήσει και να μας παραδώσει εντός τριών μηνών μια μελέτη ώριμη για να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί.» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σχοιναράκης, ο οποίος ήδη έχει ζητήσει από τους αντιδημάρχους Γόρτυνας να επικοινωνήσουν με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα τα Τοπικά Συμβούλια με απόφασή τους να ενημερώσουν εγγράφως το Δήμο για τους οικισμούς που δεν διαθέτουν αποχετευτικά δίκτυα, προκειμένου να ξεκινήσουν και προτεραιότητα οι εκπονήσεις των σχετικών μελετών."