Τη συμμετοχή 12 τραπεζών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων ανακοίνωσε το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF). Πρόκειται για τα μέλη της Συντονιστικής του Επιτροπής, μεταξύ των οποίων η BNP Paribas, η Deutsche Bank, η Allianz και η Greylock Capital Management.

Στην ανακοίνωση του IIF τονίζεται πως «κάθε ένα από τα ακόλουθα μέλη της Steering Committee των ιδιωτών-πιστωτών για την Ελλάδα δηλώνει ότι προτίθεται -σ.σ. οικειοθελώς και εθελοντικά- να συμμετάσχει σε αυτές τις προσφορές, με διαγωνισμό και, κατά περίπτωση με ψηφοφορία, όλων των τίτλων που αποτελούν το αντικείμενο αυτών των προσφορών».

Διευκρινίζεται δε ότι η ίδια διαδικασία ισχύει και για κάθε προσφορά που υποβάλλεται από μέλος που κατέχει ομόλογα με ελληνικούς τίτλους και ανήκει σε αυτό (το μέλος) για δικό του λογαριασμό ή για λογαριασμό της ασφαλιστικής.

Στην ίδια ανακοίνωση, προς αποφυγή παρερμηνειών ή παραφιλολογίας για «παιχνίδια κάτω από το τραπέζι» κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής ομολόγων, όπως μας τόνισε πηγή από το IIF, «ούτε η Steering Committee ούτε κανένα από τα μέλη της συστήνει ή παρέχει συμβουλές σε οποιοδήποτε άλλο κάτοχο (σ.σ. ελληνικών ομολόγων) του χρέους».

Και η ίδια ανακοίνωση συνεχίζει με έμφαση πως «κάθε κάτοχος πρέπει να αποφασίσει από μόνος του, αν θα συμμετέχει ή όχι σε αυτές τις προσφορές, βάσει των προσωπικών συμφερόντων του και με τη συμβουλή και τη βοήθεια των δικών του συμβούλων».

Στην επιτροπή αυτή (Steering Committee) συμμετέχουν οι εξής χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί: Allianz, Alpha Bank, Axa, BNP Paribas, CNP Assurances, Commerzbank, Deutsche Bank, Eurobank EFG, Greylock Capital Management, ING Bank, Intesa San Paolo και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Εξάλλου, τα θετικά μηνύματα για τη συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στη διαδικασία απομείωσης του χρέους πολλαπλασιάζονται. Πηγές που πρόσκεινται στις διεργασίες ανέφεραν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι οι περισσότερες γερμανικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, αποδεχόμενες μείωση 53,5% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που κατέχουν.

protothema.gr