Μια αναπαράσταση κρητικού γάμου οπώς μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Σύρου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα, στο Κέντρο διασκέδασης Ζωζεφίνα.

Οι κρητικοί συνιστούν: \”Η κρίση θέλει γλέντι\” και το γλέντισαν με την ψυxή τους, με εκλεκτούς μεζέδες, κρητική ορχήστρα και το παραδοσιακό τους συγκρότημα να τιμάει τις παραδόσεις.

Η Σύρος βρίσκεται στο κεντρικό σημείο των Κυκλάδων και όπως αποδεικνύεται από τις αρχαιολογικές έρευνες, πρωτοκατοικήθηκε στην προϊστορική εποχή και αργότερα κατά την Πρωτοκυκλαδική περίοδο. Οι πρώτοι κάτοικοι της Σύρου ήταν Φοίνικες εξού και το όνομα Σύρος που προέρχεται από την ‘’Ουσύρα’’ δηλαδή ευτυχής ή το ‘’Συρ’’ ο βράχος.

\"\"

Μεγάλη οικονομική άνθηση της Ερμούπολης ήρθε μετά την επανάσταση του 1821 όταν μια ομάδα προσφύγων από τα Ψαρά, τη Χίο, την Κρήτη και τη Μικρά Ασία εγκατέστησαν εδώ τις ναυτικές και εμπορικές δραστηριότητές τους.

\"\"
Το 1866 η Σύρος λειτούργησε ως κέντρο ανεφοδιασμού του ελληνικού στόλου που ενίσχυσε την Κρητική επανάσταση και στη συνέχεια δέχθηκε κύματα Κρητών προσφύγων. Μια από τις οικογένειες που κατέφυγαν στο νησί ήταν του Ελευθερίου Βενιζέλου, μετέπειτα Πρωθυπουργού της Ελλάδας και βασικού παράγοντα στην πολιτική ζωή του 20ου αιώνα. Το 1879 εγγράφεται στην Δ΄ τάξη του Γυμνασίου Ερμούπολης ο Ελευθέριος Βενιζέλος και εγκαθίσταται στο σπίτι του καθηγητή Βασίλειου Ψιλάκη. Το 1880 ο Ελευθέριος Βενιζέλος παίρνει το απολυτήριο του Γυμνασίου και επιστρέφει στα Χανιά.

\"\"

Όπως γίνεται κατανοητό, η Σύρος και η Κρήτη έχουν στενούς δεσμούς που προέρχονται μέσα από το παρελθόν.

Ο Σύλλογός Κρητών Σύρου εδρεύει στην Ερμούπολη και αποτελεί την ιστορική συνέχεια του Φιλοεκπαιδευτικού Συλλόγου Κρητών, που δημιουργήθηκε ενταύθα το 1860 από πρόσφυγες Κρήτες που ήρθαν στη Σύρο, συνεπεία της Οθωμανικής τυραννίας.

\"\"

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Σύρου, προσπαθεί να διατηρήσει τα ιδανικά της φυλής των Κρητικών και της ράτσας αυτών, αγωνίζεται να διατηρήσει ήθη και έθιμα της Κρήτης, τις παραδόσεις του νησιού και να διασώσει μέσω του χρόνου κάθε τι από την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και κουλτούρα της, μεταδίδοντας το στα παιδιά, αλλά και στο φιλόξενο κόσμο της Σύρου.

\"\"

\’\’Οποιος δεν ειναι μερακλης και στ\’αρματα τεχνιτης
δεν λογαριαζεται πως ζει εις το νησι της κρήτης.\’\’

\’\’Η Κρητική παράδοση πρέπει να συνεχίσει
στο τόπο που γεννήθηκε είναι ντροπή να σβήσει\’\’

\"\"

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook