Ιδιωτικά Κέντρα υποβολής θεωρήσεων εισόδου στην Ελλάδα σχεδιάζει να δημιουργήσει το υπουργείο Εξωτερικών στα παράλια της Τουρκίας, με στόχο «την ακόμα αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του κοινού και την ενδυνάμωση του τουριστικού ρεύματος στη χώρα μας».

Ειδικότερα, σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Σπύρου Γαληνού, η χώρα, «εκμεταλλευόμενη τις προβλέψεις του κοινοτικού κεκτημένου, σχετικά με τη δυνατότητα συνεργασίας με εξωτερικούς παρόχους, ευρίσκεται σε συνεννόηση με εταιρείες, οι οποίες πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις, προκειμένου να δημιουργηθούν, σε πρώτη φάση, δύο νέα Κέντρα υποβολής θεωρήσεων στην Αττάλεια και στην Αλικαρνασσό (Μποντρούμ), πόλεις με μεγάλη γεωγραφική απόσταση και με δυσκολίες οδικής πρόσβασης στην εγγύτερη Ελληνική Προξενική Αρχή της Σμύρνης, προκειμένου να εξυπηρετούνται, επιτοπίως, όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα μας», ενώ -σύμφωνα πάντα με το υπουργείο- διερευνάται η δυνατότητα δημιουργίας νέων κέντρων υποβολής θεωρήσεων και στα βόρεια μικρασιατικά παράλια.

Επιπροσθέτως, ο κ. Δήμας σημειώνει ότι ήδη οι Προξενικές Αρχές στην Τουρκία χορηγούν θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων με μεγάλη διάρκεια σε πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, ενώ υπενθυμίζει ότι από τις 28.7.2010, «Τούρκοι υπήκοοι κάτοχοι ειδικών (πράσινων) διαβατηρίων απαλλάσσονται της υποχρέωσης κατοχής θεώρησης για παραμονή στην ελληνική επικράτεια έως 90 ημέρες το εξάμηνο».

Σημειώνεται ότι Τούρκοι κάτοχοι πράσινων διαβατηρίων είναι κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί και δικαστικοί, δηλαδή χιλιάδες πολίτες που ανήκουν στη λεγόμενη «ελίτ» της τουρκικής κοινωνίας.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη απάντηση του υπουργού Πολιτισμού, Πάυλου Γερουλάνου, σε σχετική ερώτηση, η απλούστευση της διαδικασίας θεωρήσεων εισόδου από την Τουρκία στην Ελλάδα αύξησε εντυπωσιακά την τουριστική κίνηση προς τα νησιά της χώρας μας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γερουλάνος αναφέρει ότι «η τουριστική αγορά της Τουρκίας παρουσιάζει μεγάλη δυναμική τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η τουριστική κίνηση από την Τουρκία στην Ελλάδα για το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2011 παρουσίασε αυξητική τάση καταγράφοντας 423.000 αφίξεις».

 

protothema.gr